Grannsamverkan, händelserapporter

För äldre rapporter, se Historik. Här visas bara innevarande och föregående månads rapporter

Pontus Oscarsson 2020-08-07 07:28
Godmorgon,
Boende i en villa på Katrinelundsvägen i höjd med nr 10 kommer hem efter att varit borta en vecka upptäcker de att de haft inbrott. GM bröt sig in genom ett källarfönster och tillgrep kontanter som förvarades i en byrålåda.
Försvåra för en ev. inbrottstjuv att ta sig in genom fönster t.ex. genom fönsterlås eller genom att skruva igen fönster som inte används/öppnas. Se även till att förvara värdesaker säkert helst i ett värdeskåp.
Trevlig helg.

Pontus Oscarsson 2020-08-05 08:01
Godmorgon,
Det märks att folk börjar komma tillbaka från semestern då inflödet av anmälningar och brott ökar.
Natten mellan måndag och tisdag stals fälgarna till en VW på Grankottevägen. Det har varit flera liknande stölder på Lidingö den senaste tiden varpå jag ber er att vara extra uppmärksamma. Parkera gärna i garage på nattetid om ni har möjlighet och använd låsbultar eller hjullås, i de fall ni har dyrbara fälgar.
Stöld av el-cykel utanför Willys igår mellan kl. 13.45 och 13.50. Målsägande hade låst fast cykeln med vajerlås och var endast inne i butiken en kort stund.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-08-04 07:48
Godmorgon,
Inatt har det kommit in fler händelser.
Under helgen stals det verktyg för 500 000 från en byggarbetsplats på Merkuriusvägen.
Försök till inbrott i ett radhus på Ankarvägen där gärningsman observeras i övervakningskamera då han försöker bryta upp entrédörren. Lämnar dock platsen utan att fullborda brottet.
Inbrott i villa på Danavägen i höjd med nr. 8 i morse kl. 03.40. Målsäganden är bortrest men larmas av sitt vaktbolag som ser två gärningsmän i villan. GM tog sig in och ut genom ett uppbrutet fönster på baksidan. Polis anländer med flera patruller och spårar med hund från villan men tappar efter en stund spåret. Två kofötter anträffas utanför villan och tas i beslag för TU (teknisk undersökning).
Ha en bra dag

Pontus Oscarsson 2020-08-03 06:51
Godmorgon,
Helgen i city bjöd på mycket fylla och misshandel, raggarcruising på Sveavägen, en hel del psykisk ohälsa, självmord samt våld i nära relation.
Våra patruller fick stötta både vid trafikolyckan i Täby mellan en polisbil och mopedbil samt vid mordet i Norsborg. Trots detta så hann vi även med att vara på Lidingö som hade en betydligt lugnare helg med endast 16 anmälningar, några högljudda fester men inga ärenden som sticker ut.
Stölder av bildelar fortsätter och vi har sökt på Lidingö efter tjuvar men inte hittat några. En Volvo V70 fick natten till fredag sin grill stulen i Larsberg.
Bildelsstölderna är dock färre än i fjol och 2018 under samma period (jan-juli)
2020 34
2019 48
2018  69
Önskar er alla en fin vecka och tänk på att inte blockera ev. räddningsvägar om ni parkerar vid badplatser t.ex. Fågelöuddebadet.

Pontus Oscarsson 2020-07-31 09:04
Godmorgon,
Igår hade polisen och staden sitt sedvanliga torsdags-säkerhetsmöte. Vi kan konstatera att det har varit ett väldigt lugnt juli och inga allvarligare händelser är inrapporterade. Det märks även på antalet anmälda brott under juli månad vilket är ungefär hälften jämfört med juli tidigare år. Inbrott i villa/radhus har dock tyvärr ökat men inbrotten totalt har minskat något jämfört med 2019. Det beror på att inbrotten i lägenheter har minskat.
Önskar er alla en trevlig helg:-)

Pontus Oscarsson 2020-07-28 07:25
Godmorgon,
Inga anmälningar alls detta dygn. Jag kompletterar istället gårdagens utskick om stölden av däcken från Porschen natten mot måndag ca kl. 03.50 vid Flädertunet. Målsäganden vaknar av sitt bilalarm. När han går ut för att kontrollera så möts han av två gärningsmän som tagit bort däcken på hans bil. Målsäganden ser föraren som var maskerad upp över näsan. Han var ljushyad och hade mörkt hår.
Männen lämnade snabbt platsen i en vit VW Caddy reg.nr TBK357.
Registreringsskylten är anmäld stulen sedan en tid tillbaka så bilen är falskskyltad. Ev. iakttagelser kring bilen eller männen lämnas till 114 14. Parkera gärna bilar med värdefulla/åtråvärda däck och fälgar i garage nattetid om du har möjlighet.
Ha en bra dag.

Mattias Wiren 2020-07-27 12:45
Hej
I Herserud var två hus i mitt närområde ”märkta”. Någon har i helgen lagt skräp som skulle tagits bort om man är/var hemma. Se exempel på bild. Håll gärna uppsikt på liknande beteende.

Pontus Oscarsson 2020-07-27 07:06
Godmorgon,
En förhållandevis lugn helg på Lidingö.
En del fylla bland ungdomar på olika ställen runt om på ön och jag ber er som har ungdomar att vara vaksamma på detta.
Dock ytterligare en stöld av däck från en Porsche som stod parkerad på Flädertunet.
Vittne ser två maskerade män nu på morgonen kl. 03.30 som lastar in däcken i en falskregistrerad vit VW transporter.
Bilen är förmodligen försedd med de sedan tidigare tillgripna skyltarna TBK357. Var uppmärksamma efter denna VW transporter och kontakta polisen om ni ser den.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-22 08:07
Hej,
Ber er vara uppmärksamma på om ni ser TZF68G, en vit VW eller har några uppgifter om vem som kör denna hyrbil. Den har varit synlig kring Askrike och Grönsta.
Om ni vet något så ring mig på 0725-544426.
Tack på förhand
Pontus

Pontus Oscarsson 2020-07-22 07:23
Godmorgon,
Omvänt rekord i antal anmälningar under ett dygn på Lidingö. Endast 5 stycken varav 2 klotter, en olaga demonstration utanför iranska ambassaden, en förlustanmälan samt ett ofredande i relation. Inbrott i villor och radhus har, efter en tids nedgång pga. Covid-19, återigen börjat öka. Något som ni säkert läst om i tidningen. Inbrott i lägenheter är dock betydligt lägre än föregående år. En jämförelse för perioden januari till juni 2018 – 2020 ser ut som följer:
2018 2019 2020
Inbrott i villa/radhus 44 st. 22 st. 28 st.
Inbrott i lägenhet 23 st. 20 st. 10 st.
Jag ber er att därför att försöka hålla igång er grannsamverkan även under sommaren.
Var uppmärksamma på personer som rör sig i era bostadsområden och se till att ni har ett fullgott skydd av er bostad.
Låt inte era värdesaker ligga framme utan skaffa gärna ett värdeskåp att låsa in dem i.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-21 07:21
Godmorgon,
Det har varit en relativt lugn helg på Lidingö (trots det fina vädret) till skillnad mot hur det varit i city. Några högljudda fester, stölder från trädgårdar av bl.a. krukor (vilket jag uppmärksammat er på tidigare) och en del stulna cyklar.
Undvik att lämna balkong- (bottenvåning lgh) eller altandörren öppen när du går och lägger dig. Det har förekommit att personer tagit sig in i öppna lägenheter och stulit saker. Senast hände det på Lillåkersvägen.
Som ni redan uppmärksammat i utskick från Leif så har man stulit däck från en Porsche och en Volvo (okänt märke) på parkeringen vid Bosö båtklubb. Detta uppmärksammades av väktare i helgen. Stölderna begicks någon gång mellan den 16 och 17 juli. Patruller har lagt extra fokus på Lidingö under helgen pga. dessa stölder.
Ha en skön vecka.

Leif Nyström 2020-07-20 20:00
Hej
Det har skett två stölder av hjul från bilar under senaste tiden, bilarna har stått parkerade på Bosö hamnväg och varvsplan. När på dygnet stölderna skett är okänt, men troligtvis har de skett under dygnets mörka timmar. Båda gångerna har det varit Porchar som råkat illa ut men jag misstänker att även andra bilars hjul kan vara stöldbegärliga. Se över era bilar, använd godkända låsbultar och om möjligt parkera bilar med stöldbegärliga hjul hemma när ni ska vara ute och njuta av skärgården.
Hälsningar Vaktchefen Bosö Båtklubb

Pontus Oscarsson 2020-07-17 07:45
Godmorgon,
Det har den senaste tiden varit en del stölder från villaträdgårdar under nattetid. Främst på den södra delen av ön. Natten mellan den 15 och 16 juli stal man t.ex. en koppartunna på Ollonstigen. Man har även stulit utemöbler, statyer m.m. Dessa stölder är i paritet med föregående års siffror men jag vill ändå göra er uppmärksamma på detta. Märk gärna saker i er trädgård med DNA och skylta tydligt vid infarten till er tomt. Förankra om möjligt föremål på tomten så de är svårare att stjäla.
Trevlig helg

Pontus Oscarsson 2020-07-16 10:36
Rekar ev för inbrott! Ber om extra uppmärksamhet efter en silverfärgad skåpbil med rostig kofångare.
Skåpbilen troligen falskskyltad med
LOF843
vilket går till en svart Volvo XC60.

Pontus Oscarsson 2020-07-16 07:26
Godmorgon,
Efter ett flera väldigt lugna dagar på Lidingö inträffade tyvärr igår eftermiddag mellan kl. 14.30 och 15.30 ett inbrott i radhus på Roderstigen låga nummer. Målsäganden lämnade bostaden för att åka och handla varpå gärningspersonen bröt sig in via altandörren med kofot.
Målsäganden fick i förrgår kväll besök av en man som påstod sig vara försäljare men målsäganden misstänker att mannen var och rekade för inbrott.
Det saknas ett bra signalement på mannen förutom att han bar på en väska och talade otydligt och uppfattades som otrevlig.
Meddela era medlemmar att alltid låsa och larma sin bostad (i de fall man har larm) även om de bara åker iväg en kort stund t.ex. för att handla.
Be dem att även se över det mekaniska skyddet av sin bostad brytskydd och ordentligt lås på altandörren, lås på fönster m.m.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-10 07:45
Godmorgon,
Igår ca kl. 13 stals en Audi A3 från parkeringen Lidingö C. Var noggranna med att er bil verkligen låses då ni parkerar den. Var även noga med att tömma bilen på värdeföremål då ni parkerar den vid badplats, golfbana m.m. Även en påse innehållandes blöta badkläder kan dra till sig tjuvens intresse varpå ni inte bör dessa ligga framme öppet.
En känd och högaktiv båtmotortjuv befinner sig sannolikt i Sverige och Stockholmstrakten just nu. Var extra vaksamma kring hamnar och marinor. Mannen är 35 år, ljushyad och har kort mörkblont hår samt ljusblå ögon. Han färdas ev. i en utlandsregistrerad VW Crafter.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-07 07:20
Godmorgon,
Undvik att förvara värdefulla saker olåsta på era tomter under natten. Det har förkommit stölder bl.a. av en kajak på Kräftvägen i Kyttinge.
Inbrott i en villa på Albavägen i höjd med nr. 35. Okänd gm bröt sig in genom ett källarfönster under lunchtid igår. Inbrotten i villa och radhus har ökat något i jämförelse med föregående år.
1. Var allmänt vaksam!
2. Meddela grannar och/eller kontaktombud om du reser bort eller ser något misstänkt. Ring alltid 112 vid akut händelse eller pågående brott.
3. Förvara värdesaker och värdehandlingar säkert.
4. Skaffa dig kunskap om hur du skyddar dig. Se över det mekaniska skyddet av din bostad (lås på fönster och dörrar, brytskydd m.m.) samt larm och dna-märkning.
Stölder av cyklar har minskat med över 50 % i förhållande till samma period förra året på Lidingö. Det förekommer dock fortfarande stölder av cyklar främst på nätterna både på tomter och på allmänna ytor. Lås helst in din cykel på natten och lås den med ett godkänt certifierat lås.

Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-06 11:38
Hej,
Det har varit förhållandevis lugna veckor på Lidingö.
Här följer ett axplock av händelser från de senaste två veckorna. Det mesta handlar om skadegörelse och stölder av fordon.
Den 22 juni var det inbrott i en villa på Törvedsvägen i höjd med nr 10. Okänd person bröt upp en dörr på baksidan av villan.
Den 22 juni stals en bil vid Mor Annas brygga och den 23 juni stals en bil på Baggeby gårdsväg. Ett flertal bilar vid Mor Annas brygga har även fått däcken stulna i slutet av juni. Bilar har vid ett flertal tillfällen utsatts för skadegörelse i Högsätra och Källängen.
Den 30 juni försökte någon bryta sig in i ett radhus på Tallrisstigen i höjd med nr 47 utan att lyckas. Eftermiddagen den 3 juli var det inbrott i en villa på Rönntunet i höjd med nr 6. Gm bröt upp ett fönster på altanen.
Om ni besöker Fågelöuddebadet är det viktigt att ni endast parkerar där det är tillåtet. Detta så att räddningstjänst och polis har fri passage till vattnet i händelse av olycka.
Ha en fortsatt fin dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *