Historik

Pontus Enbom 23 Feb 2021 08:08:01
Hej,
Sportlovet närmar sig och då brukar tyvärr stölder av takboxar öka. Minska risken att få din takbox stulen genom att:
1.       Skaffa grannsamverkan och se till att den fungerar dvs. att alla grannar är uppmärksamma på bilar och personer som inte verkar höra hemma i området och vet hur man minskar risken att t.ex. få sin takbox stulen (se nedan).
2.       Lås in takboxen i garaget om du har möjlighet till det. Det har förekommit stölder av takboxar som varit upphängda i taket i carporten varför du bör undvika denna förvaringsplats.
3.       Montera och packa takboxen samma dag som du ska åka iväg (inte dagen innan för att spara tid).
4.       Stöldskyddsmärk din takbox samt märk den med DNA och skylta tydligt med detta.
5.       Montera lampor med rörelsedetektorer vid parkeringsplatsen så du försvårar för tjuven att jobba ostört.
6.       Montera eventuellt ett larm på boxen som utlöses om boxen avlägsnas.
Ha ett skönt sportlov och kör försiktigtJ
Vänlig hälsning

Subject:Varning för bedragare!
Date:Tue, 16 Feb 2021 12:28:46 +0000
From:pontus.enbom@polisen.se <pontus.enbom@polisen.se>
En målsägande på Lidingö väntade i förmiddags besök från sitt hemtjänstföretag. När det ringer på dörren och en kvinna iklädd munskydd utger sig för att komma från aktuell hemtjänst anar målsäganden därför inga oråd. Målsäganden känner förvisso inte igen kvinnan men det är inte alltid samma personer som kommer så det var inget konstigt med det. Kvinnan från ”hemtjänsten” ska i handla åt målsäganden och får därför dennes kontokort och kod. Men istället för att handla åker den okända kvinnan till en bankomat och lyckas ta ut 10 000 kronor innan målsäganden hinner spärra sitt kort. Den riktiga hemtjänsten anländer strax efter att bedragaren avvikit varpå brottet uppdagas och kortet kan spärras.
Minska risken att utsättas för denna typ av bedrägerier genom att:
Be att alltid få se legitimation på den som utger sig att komma från t.ex. hemtjänsten (innan du öppnar dörren och släpper in dem i din bostad).
Ring ditt hemtjänstföretag om du är osäker på om personen är den hen utger sig för att vara.
Ha aldrig större summor pengar på ditt kontokort. För istället över mindre summor pengar när du t.ex. ska handla.
Vänlig hälsning
Pontus Enbom
Poliskommissarie

Pontus Enbom 2021-02-05 10:42
Hej,
Natten till idag begicks ytterligare en bildelsstöld denna gång i en BMW på Drömstigen i Brevik. Bildelarna göms ofta under träd och dylikt i närheten av brottsplatsen och hämtas upp dagen eller dagarna efter brottet.
Jag ber er därför att vara extra uppmärksamma på yngre män som ser ut att leta efter gömda föremål under träd och dylikt. Bildelstjuvar färdas ofta i hyrbilar. Ring 114 14 om ni ser något som ni tror kan vara av intresse för polisen.
Minska risken för stöld i din bil genom att
Låsa in din bil i garaget om du har möjlighet till det
Märka stöldbegärliga delar med DNA och sätt lappar på bilen att den är DNA märkt
Använda rattkrycka och hjullås.
Läsa mer om hur du försvårar för tjuven på stöldskyddsföreningens hemsida
https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/fordon-bat/bil/

Pontus Enbom 2021-02-01 06:56
Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Bifogar information om hur du minskar risken att bli utsatt för dessa bedrägerier. Prata också om detta med de äldre som du har i din närhet. Skriv gärna ut och sätt upp bifogad affisch om du har möjlighet till det.
Vänlig hälsning

Pontus Enbom 2021-01-28 07:48
God morgon,
Natten mellan tisdag och onsdag inträffade flera inbrott i bilar runt om på Tunen. Man stal navigatorer, airbags, däck, radio/informationssystem m.m. Det har inte bara drabbat en viss modell av bil utan flera olika såsom Volvo V90, Porsche och Skoda. I samtliga fall har man krossat en sidoruta bak.
Några enkla åtgärder du kan göra för att minska risken för stöld är att låsa in bilen i ett garage om du har möjlighet till det, märk stöldbegärliga delar med DNA och sätt lappar på bilen att den är DNA märkt, använd rattkrycka och hjullås. Du kan läsa mer om hur du försvårar för tjuven på stöldskyddsföreningens hemsida https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/fordon-bat/bil/
Vänlig hälsning
Pontus Enbom

Pontus Enbom 2021-01-27 13:34
Nu finns årsrapporten för 2020 avseende brottsutveckling, samverkan och trygghet på Lidingö under 2020 att läsa på stadens hemsida.
https://www.lidingo.se/toppmeny/stadpolitik/aktuellt/arkivstadpolitik/arsrapportpresenteradombrottsutvecklingsamverkanochtrygghet.5.506bde81176fecece9ae8f.html
Vänlig hälsning

Torkel 2021-01-22 12:15
Fick nedanstående via Grannsamverkansgruppen, Lidingö, på Coyards.se, som har riktat sig till alla ombud på ön. Det blir ingen försämring för oss; jag kommer att lägga upp Pontus Enboms meddelanden och dessutom sända hans mejl till alla. Jag tar dessutom gärna emot inlägg från andra, enklast via mejl (torkel@toften.se), så lägger jag upp det här.

Pontus Enbom 2021-01-22 11:47
Hej,
Jag kommer att ta bort denna grupp.
Det finns flera anledningar till det som jag inte går in på. I fortsättningen kommer jag endast att dela grannsamverkansinformation via mejl.

Pontus Enbom 2021-01-21 08:51
Hej,
Igår mellan klockan kl. 11 och 14:30 begicks ett par stycken inbrott i bilar på parkeringar vid Lidingö C. I samtliga fall har väskor, jackor m.m. legat synligt i bilen. Man har inte använt någon störningssändare utan helt sonika krossat sidorutan.
Lämna inte kvar värdesaker i bilen såsom datorer, telefoner, dyrbara väskor och jackor m.m. Även en tom väska eller kasse lockar till sig tjuvens intresse. Sprid informationen till dina vänner och bekanta och ring 114 14 om du ser något misstänkt.
Polisen och andra aktörer kommer ha ökad tillsyn i området.
Vänlig hälsning
Pontus Enbom

Pontus Enbom 2021-01-13 07:03
God morgon,
Ett lugnt dygn utan inbrott.
Det har dock stulits ett par cyklar runt om på Lidingö under trettonhelgen. Cyklarna var låsta men stod utomhus bl.a. under en carport. Det räcker uppenbarligen inte att låsa sin cykel utan den bör helst av allt låsas in i ett förråd/garage eller dylikt. Ber om fortsatt uppmärksamhet kring dessa cykelstölder.
Kontakta mig alt. www.polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/ om ni har uppgifter eller iakttagelser som ni tror är intressanta för att kunna hitta en gärningsperson.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Torkel 2021-01-11 09:22
Igår vid 11:30 såg vi en fyrhjuling dra söderut på gångvägen öster om Grönstavägen (bakom Bo skola). En pappa körde sladdande på gångbanan, med två mindre barn vid fötterna, fram till ängen i höjd med Toftv 20, där han vänder och kör norrut igen. Missade numret, men blev ganska ilsk – han skrämde både oss och en hundpromenad och la dessutom en ribba för yngre.

Pontus Enbom 2021-01-11 07:59
God morgon och god fortsättning,
Inga inbrott eller andra större händelser inrapporterade under helgerna.
Svenska stöldskyddsföreningen (SSF) går ut och varnar för telefonförsäljare som uppger sig att ringa från dem. SSF använder sig inte av telefonförsäljning och säljer inga trygghetspaket. För att minska risken för att bli lurad och undvika att betala något du ångrar så tänk på detta:
• Lägg på luren om du känner dig påtvingad något du inte vill ha.
• På exempelvis hitta.se finns ofta kommentarer om nummer som utnyttjas för den här typen av verksamhet
• Signera inte ett avtal direkt utan läs noga igenom det så du ser vem som skickat det och vad som gäller. Du har alltid ångerrätt om 14 dagar vid distansköp, om du inte vill ha produkten du känt dig tvingad att beställa.
• Bestrid en eventuell faktura, om du inte har beställt varan eller tjänsten.
• Kontakta din lokala konsumentvägledare i kommunen om du behöver hjälp.
Du kan läsa mer om detta på deras hemsida https://www.stoldskyddsforeningen.se/varning-for-telefonforsaljare-som-utger-sig-komma-fran-ssf-stoldskyddsforeningen/
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Mattias Wiren 2021-01-08 12:06
Fick idag ett mycket konstigt samtal ifrån Rumänien (tel +40 (723) 643 007). De undrar om jag har kvar min BMW eller om jag sålt den. De visste exakt modell.
Äger inte bilen längre, (pga alla inbrott i BMW), men det svarade jag så klart inte. Har någon i Rumänien fått tag på ett ”gammalt” utdrag ifrån bilregistret?
Någon mer än jag som råkat ut för detta..?

Pontus Enbom 2020-12-18 08:32
God morgon,
Tänk på att inte lämna värdesaker i bilen då du parkerar den. Det har förekommit stölder ur parkerade fordon bl.a. vid Lidingö C.
Polisen märker en viss oro/rastlöshet bland ungdomar. Det yttrar sig bl.a. i att man hittar på massa dumheter som att slänga bangers/smällare på människor, kastar ägg på hus, slår sönder brevlådor m.m.
Brottsrubriceringarna är ofredande och skadegörelse men skulle lika gärna kunna bli misshandel alt. vållande till kroppsskada om hörseln skulle skadas i samband med att man får en bangers kastad på sig.
Prata med era ungdomar om allvaret i detta och kontakta 114 14 alt. https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/ om du får kännedom om någon affär som säljer smällare/bangers till ungdomar.
Det förekommer även fler fester med alkohol och att man kör berusade i mopedbilar från dessa fester. Polisen kommer ha extra fokus på nykterhet under jul- och nyårshelgen men jag ber er att prata med era ungdomar om att aldrig köra om man har druckit. Det kan bli ett konstigt samtal då era ungdomar inte har åldern inne för att dricka men det förekommer dessvärre att de gör det.
Nu tar jag julledigt och är åter den 4 januari. Tackar alla för bra samarbete och engagemang samt passar återigen på att önska en god jul och ett gott nytt år.

Pontus Enbom 2020-12-17 08:42
God morgon,
Igår em runt 16-tiden var det två inbrott i en villor på Roburvägen i höjd med nr 20-22. Två maskerade gärningsmän syns på övervakningsfilm bryta sig in genom ett fönster på baksidan till en av villorna. Även på den andra villan gick man in genom fönstret på baksidan av huset och tillgrep julklappar som låg synliga under granen. Detta modus skiljer sig mot tidigare modus från i höstas när en ensam gm bröt upp ytterdörrar. I gårdagens inbrott på Roburvägen satt ett av fönstren relativt högt upp och var inte så stort. Gm bör därför vara relativt smidig och inte så stor. Att man stjäl julklappar är också ovanligt då man annars oftast endast stjäl smycken, pass och pengar. Min gissning är därför att detta rör sig om ungdomar. Var extra uppmärksamma på de hus där man ev. är bortrest. Larmet utlöstes på en av villorna och väktare och polis var snabbt på plats men ingen gärningsperson kunde gripas. Inget signalement i nuläget.
Ha en bra dag

Pontus Enbom 2020-12-16 08:30
God morgon,
December brukar generellt sett vara en inbrottsdrabbad månad, men än så länge har vi fortfarande inte haft ett enda inbrott under december månad på ön. De senaste veckorna har varit relativt lugna på stöldfronten överhuvudtaget.
Tyvärr är det dock fortsatt en del stölder av cyklar, ibland även om de står låsta på en tomt. Det är ungefär samma nivåer som i fjol. Jag ber dig därför att försvåra för tjuven så mycket som möjligt genom att:
1. Parkera din cykeln inomhus när du har möjlighet till det.
2. Låsa fast din cykel i ett fast föremål (om du inte kan parkera inomhus).
3. Låsa din cykel med ett certifierat lås (även om du står inomhus).
4. Märk din cykel med märk-DNA.
Ha en fin dag och glöm inte reflex om du går ut.

Torkel 2020-12-09 Se “Allmän information” för senaste rapportering från kommunpolis Pontus Enbom!

Ingeborg Han 2020-12-04 15:59
För andra gången körde en vit skåpbil upp på min garageuppfart i Torsvik idag. Första gången var ca. 3 veckor sedan. Den har en röd pinne på taket vid förarsidan. När han upptäckte mig så körde han iväg så jag hann inte ta något reg nr. Vet inte vad han hade för ärende! Blev misstänksam för det var andra gången.
Mvh. Ingeborg Han
Pontus Oscarsson 2020-12-04 16:00
Tack för info. Håll ögonen öppna och försök återkomma med ett reg.nr till mig.

Pontus Oscarsson 2020-12-03 05:47
God morgon, Inga inbrott men dessvärre en hel del våld i nära relation under de senaste dygnen. Lidingö stad och polisen samverkar kring detta. Om du eller någon du känner är utsatt för våld av den du lever tillsammans med kan du alltid ringa polisen eller Lidingö stad för stöd, vägledning eller för att göra en polisanmälan.
Bifogar några länkar nedan där du kan läsa mer om detta.
Våld i nära relation
Brott i nära relation
Du kan även vända dig till kvinnojouren Kerstin
Jag ber er samtidigt vara extra uppmärksamma kring inbrott så här års. Boende i Hersby ser vid 15-tiden igår en man som stryker runt inne i grannens trädgård på Vallvägen. Mannen verkade reka för inbrott varpå den boende ringde polisen. Vi sökte av området men hittade inte mannen. Inget inbrott har rapporterats. Den boende beskriver mannen som ca 30 år, skägg, svart jacka, vit mössa, gympaskor och axelremsväska.
Ha en fin dag och glöm inte reflexer om ni går ut och går.

Pontus Oscarsson 2020-11-30 07:44 (mail)
Jag vill bara uppmärksamma er på att det varit ett inbrott på Jaktstigen i höjd med nr 30 någon gång mellan den 27 och 30 november. Meddela gärna era grannar att vara extra uppmärksamma och se över skyddet av sina bostäder. December är historiskt en inbrottsdrabbad månad. Gärningsmannen har tagit sig in i villan genom att bryta upp en fönster till uterummet.
Vid pågående brott ring 112.

Pontus Oscarsson 2020-11-27 07:35
God morgon,
Vid 12-tiden i onsdags blev en person bestulen på sin väska vid Baggeby torg. Målsäganden skulle hjälpa en person att kliva på bussen och ställde sin väska utanför bussen. När målsäganden går ut från bussen för att ta sin väska är den borta. Okänt vem som stal denna. Tänk på att alltid ha uppsikt över din väska eller dylikt då du är i publika miljöer. December brukar vara en inbrottsdrabbad månad så jag ber alla att vara lite extra uppmärksamma och även se över skyddet av sin bostad (lås, brytskydd, belysning, larm m.m.). En hög polisnärvaro samt att några brottsaktiva är inlåsta i kombination en aktiv grannstödsbil och grannsamverkan samt stadens väktare har dock resulterat i färre inbrott de senaste månaderna.
Trevlig helg, kör försiktigt och glöm inte att använda reflex.

Pontus Oscarsson 2020-11-18 08:30 (som e-mail)
Hej,
Jag behöver din hjälp med att försöka gripa den person/personer som lurar äldre personer på Lidingö. Ring 112 direkt om du råkar ut för det som 90-åriga Berit (OBS! fingerat namn) råkade ut för. Då har polisen en chans att vara hos dig om gärningspersonen kommer. Prata även gärna med dina äldre anhöriga om detta.
Tisdagen den 17 november ringde en man till Berit och utgav sig för att jobba för Wasa kredit. Han sa att hon ansökt om ett lån. När Berit sa att det inte stämde sa mannen att hon då förmodligen blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Mannen skulle be nordeas säkerhetsavdelning att skicka hem en person för att hämta Berits bankkort och pinkod för att avhjälpa problemet. Berit vidhöll att enbart hennes personliga bankman fick komma, annars skulle hon inte lämna ifrån sig någonting.
Cirka 45 minuter senare dök en man upp utanför Berits bostad men då Berits bankman inte var med sade hon att hon inte tänkte lämna ifrån sig någonting alls. Mannen gick slutligen därifrån tomhänt.
Signalementet är så knapphändigt att det inte är någon mening att skriva det här.
Vänlig hälsning

Pontus Oscarsson 2020-11-17 07:30
God morgon,
Igår mellan klockan 14 och 17.30 var det tyvärr ett inbrott på Oskarsvägen i höjd med nr 22. Gärningsmannen tog sig in genom att bryta upp ett fönster på baksidan av fastigheten.
Vi hade många patruller på ön igår då vi jagade tjuvar som vi misstänker var och hämtade upp bildelar från helgens stölder från BMW. Personal på en förskola i Sticklinge observerar en person som plockar upp en ratt ur en lövhög och ringer polisen. Vi lyckas få stopp på det aktuella fordonet och gör husrannsakan i fordonet. Vi hittar inga bildelar i fordonet men dock plastfolie som brukar användas för att paketera bildelar. Det finns inga gripandeskäl men man upprättar underrättelseuppslag då uppgifterna är mycket intressant i arbetet mot organiserad tillgreppsbrottslighet.
Det är mycket positivt att boende och polis samverkar för att identifiera och störa dessa personer. Förhoppningsvis väljer de att inte operera på Lidingö då risken att bli upptäckt är för stor.
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-16 08:13
God morgon,
Natten mellan fredag och lördag samt lördag och söndag har det skett stölder av utrustning från BMW på Kometvägen, Säterstigen och Stenbitsvägen. I samtliga fall har höger sidoruta krossats och larmet verkar inte ha utlöst. Vanligt modus för dessa brott är att gärningsmännen rekar lämpligt objekt dagarna innan stölden, efter stölden plastar man in bildelarna och gömmer dem under buskage/granar i en närliggande skogsdunge. Anledningen till detta är att risken att bli stoppad under natten med bildelar i bilen är betydligt högre än på dagen. Man kommer istället någon dag senare och hämtar upp bildelarna med en bil där delarna inte är synliga.
Det har den senaste veckan varit stor uppmärksamhet på skåpbilar (både svensk- och utlandsregistrerade) som rört sig på Lidingö och bl.a. erbjudit sig att hämta skräp. Jag nämnde specifikt två intressanta registreringsnummer förra veckan i ett mejl och bad er kontakta polisen via 112 om dessa bilar var synliga.
På förekommen anledning känner jag att jag måste förtydliga att det innebär inte att alla skåpbilar är inblandade i stölder av bildelar. Att t.ex. se en skåpbil i området där man bor är inte skäl att ringa 112. Risken är 112 blir överbelastat med samtal och att den person som ringer i ett akut ärende inte får hjälp tillräckligt fort. Om det inte är ett pågående eller nyligen inträffat brott så ringer du istället 114 14.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-11 18:12
God kväll,
Jag har fått information om att en vit, lätt lastbil med grått kapell (i plast) rör sig på ön och går in på tomter för att de vill hämta upp diverse skräp och trädgårdsavfall. Det är en man och kvinna i bilen och mannen upplevs som otrevlig och påstridig när han ombeds lämna tomten. Oklart om detta är någon form av oseriösa hantverkare eller om de rekognoscerar för stölder. Jag ber er vara uppmärksamma på detta.
Försök se ett registreringsnummer och återkom till mig med det på pontus.oscarsson@polisen.se

Pontus Oscarsson 2020-11-11 06:43 God morgon,
Igår begicks en grov stöld (åldringsbrott) på Roslagsgatan på Östermalm. En man (mycket vagt signalement) lurar sig in hos en äldre kvinna och uppger att han är från kyrkan. När hon ska hämta vatten åt honom så tillgriper han plånboken och lämnar. Jag flaggar upp det för er då det inte är otänkbart att han dyker upp på Lidingö.
Under natten till tisdagen begicks ytterligare katalysatorstölder på Toyota Prius i Baggeby och Högsätra. Var extra vaksamma på personer som ser ut att “meka” med ljuddämpare/avgasrör sent på kvällarna/nätterna. Ta gärna fotografier av dessa om möjligt, notera reg.nr på ev. bilar och ring 112 vid misstanke om pågående brott.
Jag behöver er hjälp med uppgifter om vem/vilka som klottrar taggarna “Spooky” “181” och “Zok”. I förra veckan klottrades dessa taggar i parkeringsgaraget i Brevik men har även förekommit på andra ställen på södra ön. Hör av er till pontus.oscarsson@polisen.se om ni har några idéer om vem eller vilka dessa personer är.
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-09 06:29
God morgon,
Natten till söndag så stals däcken till en VW Tiguan vid Källängsvägen 26 samt ännu en katalysator från en Toyota Prius på Bodalsvägen 10.
I söndags anmäldes ett inbrott i en villa på Tulevägen i höjd med Riddarvägen. Inbrottet skedde förmodligen redan på tisdagen den 3 november men målsäganden reagerade inte på att det hade varit ett inbrott. Inga skador på någon dörr eller fönster utan endast saker utslängda på golvet i ett av rummen i huset. Målsäganden upptäcker i söndags då hon skulle använda sina smycken att dessa var borta och misstänker inbrott.
Ha en fin vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-02 07:20
God morgon,
I fredags arbetade jag och en kollega kväll/natt riktat mot ungdomar och narkotika/alkohol på Lidingö och Östermalm. Väldigt lugnt och förvånansvärt få ungdomar ute på stan. Lördagen likaså. Vi besökte samtliga ungdomsgårdar och samverkade med fältkuratorer som också var ute under natten.
Nattvandrare hade planerat att gå under helgen men valde att ställa in pga. de nya skärpta råden kring covid19. En del skadegörelse på bilar och stölder bl.a. av jacka och sparkcykel utanför Källängens fritidsgård, bildäck i Bodal.
Katalysatorstölderna på Toyota Prius årsmodell 2002-2008, som jag varnade för, för ett par veckor sedan verkar nu ha kommit till Lidingö. Om du har en dylik bil så rekommenderar jag att du parkerar i garage om du har möjlighet till det.
I söndags hade vi laserkontroll på Lidingöbron vilket resulterade i tre omhändertagna körkort och en grov olovlig körning.
Ha en bra vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-29 07:31
God morgon,
Igår eftermiddag ringde en man på dörren till ett hus på Svalvägen. Mannen påstod att han hette Said och kom från Svt och försökte komma in i målsägandens hus. Han visade ingen legitimation och sa att han ville filma utanför och inuti huset. Målsäganden släppte inte in mannen, som då åkte därifrån, utan ringde Svt som inte kände till något om någon filminspelning på adressen. Mannen var ca 50-55 år, ca 170 cm lång, lite rund om magen, propert klädd och talade svenska utan brytning. Han färdades i en mörk kombi okänt reg.nr. Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-27 16:39
Hej,
På förekommen anledning vill jag påminna er som är kontaktombud för grannsamverkan om vikten av kanaler att få ut information till medlemmarna i din grannsamverkansförening. Jag har idag pratat med en person som utsatts för en stöld och ingår i ett befintligt grannsamverkansområde. Personen har bott där i ca 2,5 år men aldrig fått någon av den information jag skickar ut i form av mejl eller nyhetsbrev. Om grannsamverkan ska fungera är det viktigt att dela information och varna varandra när något är på gång. Det är viktigt att mina varningar och brottsförebyggande tips och råd når medlemmarna och inte stannar hos er som kontaktombud!
Om ert grannsamverkansområde är för stort och ohanterligt, så att ni inte uppmärksammar om det flyttar in nya medlemmar i området så rekommenderar jag att minska ner kontrollspannet på ert område. För att grannsamverkan ska fungera optimalt behöver alla medlemmar vara informerade om grunderna för grannsamverkan.

Var allmänt vaksam
Var allmänt vaksam om onormala händelser inträffar och kontakta polisen på 114 14 om du upptäcker något som verkar misstänkt. Vid lämplig tidpunkt bör du också informera kontaktombudet. Uppmärksamhet som märks är avskräckande för tjuven.

Meddela grannar och/eller kontaktombud
Meddela dina grannar och/eller kontaktombud om du är bortrest mer än några dagar – det gör att uppmärksamheten ökar runt ditt hem.

Förvara värdesaker och värdehandlingar säkertFörvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt. Ju mer värden du har desto mer intressant blir det att bryta sig in.

Skaffa dig kunskap
Vara förtrogen med de tips om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem som finns i denna folder, i utbildningsfilmerna och på
https://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/.
Att åtgärda svagheter i ditt hem gör skillnad och försvårar för tjuven.

Vänlig hälsning
Pontus Oscarsson

Pontus Oscarsson 2020-10-26 07:27
God morgon,
En mycket hektisk helg i city med diverse bråk, fylla m.m.
Lidingö har dock varit relativt och inga inrapporterade inbrott.
Jag vill även återigen varna för bedrägerier mot äldre (som jag varnade för via mejl i fredags). Ett antal äldre personer cirka 95 år boendes på Lidingö har blivit uppringda av en person som uppger sig att vara från ett kreditföretag. Personen påstår att någon ansökt om lån i målsägandens namn och att personen skulle hjälpa målsäganden att göra en polisanmälan. Man frågar vilken bank målsäganden har och att en person från aktuell bank strax skulle komma och hämta målsägandens bankkort. Efter en stund kommer en man hem till målsäganden och hämtar bankkort och ber att få koden till kortet. Strax efteråt tar någon ut pengar på målsägandens kort. Signalementet (som är väldigt vagt) från en av dessa händelser är en man, mörkhyad, svartklädd och munskydd. Via nedan länk kan man läsa mer om hur man kan skydda sig mot bedrägerier:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/
Värt att nämna är även att någon stal hjulen på en bil på Häggtunet natten mellan lördag och söndag.
Ha en fin vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-22 08:06
Igår vid 13.30-tiden har två män, varav den ena stämmer in på det signalement jag tidigare lämnade, knackat på hus i Askrike. De frågar efter adresser som är helt uppenbara och går runt i området. Om ni råkar ut för detta så ring 112 och uppge att ett inbrott förmodligen är nära förestående i ert område.

Pontus Oscarsson 2020-10-22 07:56
God morgon,
Det har anmälts ytterligare ett inbrott i måndags vid 12-tiden på Mölnavägen samt ett inbrott på Amorvägen någon gång under gårdagen den 21 oktober. Som jag befarade i förra veckan har vi en person som är mycket brottsaktiv just nu på Lidingö. Det verkar vara en ensam gärningsperson som nästan uteslutande bryter sig in genom entrédörrar.
Ni rekommenderas starkt att se över det mekaniska skyddet på ert hus dvs. lås på fönster och dörrar, brytskydd m.m. samt komplettera med larm och gärna DNA-märkning. Förvara era värdesaker såsom bilnycklar, smycken, pass m.m. säkert, gärna i ett värdeskåp som förankras i väggen. Var uppmärksamma på personer ni inte känner igen i ert närområde och hjälp varandra att hålla ett extra öga på grannens hus. Den person som fastnat på övervakningskameror vid något av tillfällena är ca 30 år, ljusbrun hy, normal kroppsbyggnad, ca 170-180 cm lång, ibland lite mörkt skägg. Han är ofta iklädd en s.k. sotar-mössa, grön eller blå längre täckjacka, vita gympaskor samt en mörk/svart större axelremsväska som han hänger på ryggen. Hans modus är att gå fram till entrédörren och ringa på. Om han märker att någon är hemma så frågar han efter vägen till någon adress och om han märker att han filmats eller är iakttagen så går han därifrån. Om ingen öppnar/är hemma så bryter han entrédörren. Polisens brottssamordning och utredningsenhet arbetar för att få fram identitet på gärningsmannen.
Ha en bra dag och kör försiktigt i höstrusket.

Pontus Oscarsson 2020-10-20 08:08
God morgon,
ett väldigt inbrottsdrabbat dygn varför jag ber er och era medlemmar om extra uppmärksamhet. Vid pågående brott ringer ni 112. Ser ni en person som stämmer in på signalementet nedan ringer ni 114 14.
Just nu har det skett flera inbrott med samma modus där gm bryter sig in genom ytterdörren och stjäl bilnycklar och bil. Det är därför viktigt att du aldrig förvarar bilnycklar eller andra värdesaker lättåtkomligt. Helst ska dessa förvaras i ett värdeskåp. Se även till att du har ytterdörren låst även då du är hemma.
Inbrott på Trädgårdsvägen någon gång under gårdagen där okänd gm bröt upp ytterdörren till en villa. Bilnyckel men ingen bil tillgripen. Igår eftermiddag vid 15-tiden begicks ett inbrott i villa på Slånbärsvägen på Lidingö (Killinge). En okänd gärningsman har brutit upp ytterdörren till villan och tagit bilnycklar till en BMW X5. Ev. cyklade mannen till adressen. Polisinsatsen pågick i olika former i drygt 3,5 h. Anledning till den utdragna insatsen var att vi hade patruller snabbt ute på Lidingö och känslan var att bilen fortfarande befann sig på ön. Under insatsen blev det längre väntetider då en pejling efter fordonet pågick med hjälp av ett SIM-kort i bilen. Dock lyckades inte BMW få fram bilens position, varpå insatsen till slut var tvungen att brytas ner och bilen larmades ut för allmän spaning.
Strax innan försökte en man med nedan signalement ta sig in i en villa på Kullavägen men avbryter då han ser att huset är försett med övervakningskameror. Mannen beskrivs i ärendet från Kullavägen som cirka 30 år, tunt, mörkt skägg i skepparkrans, grön jacka med bruna knappar och brun krage, grå mössa/toppluva, gråmelerad luvtröja, mörkblå byxor, svart/mörkblå axelremsväska, vita sneakers, svarta handskar.
I förra veckan begick en liknande stöld på Svalvägen där bilnycklar hängde på en krok i hallen. Det är troligt att det är samma man som begår dessa inbrott då signalementet överensstämmer relativt väl mellan de olika brotten.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-15 08:17
God morgon,
När det blir mörkare så vet vi att risken för inbrott ökar. Höstlovet vecka 44 är historiskt sett den mest inbrottsdrabbade veckan.
Igår eftermiddag bröt okänd gm upp ytterdörren till en villa på Svalvägen i höjd med nr 17. Väl inne i villan stal man bilnycklar och sedermera målsägandens bil. Har du inte sett över skyddet av din bostad så är det hög tid nu. Dvs. godkända lås på dörrar och fönster samt brytskydd och komplettera gärna med larm, DNA-märkning och utebelysning. Förvara dina värdesaker i ett värdeskåp när du inte är hemma t.ex. pass, pengar, smycken, bilnycklar. Var även uppmärksam och meddela dina grannar om du ser något avvikande i ditt bostadsområde. Vid pågående brott ring polisen 112.
Sprid till dina vänner och släktingar som bor på Lidingö och ännu inte har grannsamverkan att de kan höra av sig till pontus.oscarsson@polisen.se om de är intresserade av att starta upp grannsamverkan i sitt bostadsområde.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-10-12 07:03
God morgon,
Helgen ser ut att ha varit väldigt lugn på Lidingö. Natten mellan torsdag och fredag förra veckan stals en moped på en tomt vid Mosstorpsvägen. Mopeden var låst med kedja och rattlås men stals ändå varför det alltid är bäst att låsa in sin moped i garage på natten om man har den möjligheten.
Positivt är ändå att stölderna av mopeder har halverats om man jämför januari till oktober 2020 med samma period 2018 och 2019.
På torsdag den 15 oktober kl. 19.00 är de som vill välkomna på en trygghetsvandring i Ropsten (samling busstorget) tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning. Jag och kommunpolisen på Östermalm kommer också att närvara. Ni anmäler ert deltagande till linda.wikman@stockholm.se
Ha en bra vecka

Pontus Oscarsson 2020-10-08 09:03
God morgon,
Vill uppmärksamma er på att stölderna av båtmotorer generellt sätt brukar öka under oktober och november. Minska risken att få din båtmotor stulen eller delar av denna genom att ta bort den från båten direkt. Igår stals motorn från en rib-båt vid Ängshyddevägen. I övrigt ett lugnt dygn.
Ha en bra dag.

Torkel Danielsson 2020-09-30 12:00
Jag vet inte om jag är ensam om detta: Jag kör runt 60 km/t här på ön, framför mig ligger ett traktorskyltat fordon; jag behöver inte sakta ner. Kanske dags för en poliskontroll vid skolorna?
Pontus Oscarsson 2020-09-30 12:06
Hej, jag är medveten om att det körs fort på många ställen på Lidingö. Både av mopedbilar och vanliga bilar. Vi har återkommande trafikkontroller på olika platser på ön och jag har möten med stadens trafikkontor. Om ni har önskemål om någon speciell plats som behöver kontrolleras eller göras hastighetsnedsättande åtgärder på så mejla mig samt Lidingö stad.
Susanne Drougge2020-09-30 18:01
Kan bara bekräfta Torkels upplevelse. Runt Larsberg, Högsätra, Gångsätra, Hersby, Kottla, Grönsta/Vallen, Läroverksvägen och Vasavägen/Kottlavägen.
Med vänlig hälsning Susanne
L-G Andersson 2020-09-30 18:24
Och naturligtvis på Södra Kungsvägen
Susanne Drougge 2020-09-30 18:24
Japp
Elisabet Cassel 2020-09-30 18:30
Glöm inte Norra Kungsvägen vid Rudboda!!! Där är det 40km/Tim men inte många som håller 40, dessutom körs det OFTA mot rött ljus både vid Fågelsträcket/Grankottevägen och Bosövägen/Rudboda Torg. Det är många barn och äldre som använder dessa övergångsställen.
Torkel Danielsson 2020-10-02 09:35
Antagligen ser vi alla detta i våra närområden. Norra Kungsvägen vid Lidingövallen tycks vara oemotståndlig; en sänka att dra igenom med en rolig chikan (rondell) i vägen att forcera. Man behöver inte titta på, man hör. Håller annars med Elisabet; Rudboda är illa drabbat.

Pontus Oscarsson 2020-10-02 06:53
God morgon,
I måndags cyklade en målsäganden på Lidingöbron i riktning mot Lidingö. Hon hade sin väska i cykelkorgen då två killar cyklar förbi henne och rycker väskan ur korgen och cyklar ifrån henne. Okänt signalement. Lidingö Nyheter skriver i sin artikel att det var ett rån men det är felaktigt.
Stöld av bil på långtidsparkeringen vid Källängsvägen någon gång sedan i lördags.
Ha en fin helg.

Pontus Oscarsson 2020-09-30 07:55
God morgon,
Styrgruppen för grannstödsbilen har planerat att träffas den 6 oktober för att diskutera möjligheten att i någon form börja köra GS-bil igen.
Under helgen har det varit en del bildelsstölder på Lidingö. Ber er därför att vara extra uppmärksamma i era resp. områden. Ofta rekar man bilar på dagarna för att begå stölderna på nätterna. Man gömmer sedan de inplastade bildelarna i en närliggande skogsdunge för att hämta upp dessa nästkommande dag. Parkera bilen i garage om du har möjlighet till det. Tänk på att inte förvara s.k. keyless-nycklar lättåtkomligt utan i plåtetui en bit från entrédörren.
Inbrotten i villa hittills i år ligger något över 2019 års siffror i september. I dagsläget har det skett 38 inbrott i villa jmf. med 32 förra året. Glädjande är att inbrott i lgh endast är 9 stycken i år jmf. med 23 förra året. Bildelsstölder ligger på nästan samma nivåer som förra året den här tiden. I dagsläget har 48 brott anmälts jmf. med 53 stycken 2019.
Dygnet har dock i övrigt varit lugnt och jag önskar er en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-09-28 08:00
God morgon,
Löningshelg är alltid mycket att göra och även denna helg.
Inbrott i bilar på Toppmurklevägen och blåklockevägen där man stulit GPS och instrumentpanel.
Natten mot lördag blev en 15 årig kille utsatt för grov stöld (det förekom inget hot eller våld därav inte rån) av två yngre killar i Askrike. En misstänkt person är namngiven.
Denna vecka träffar jag och fältkurator elever på Källängens skola och pratar förebyggande kring personrån.
Ha en bra vecka.

Pontus Oscarsson 2020-09-23 08:41
God morgon,
Strax efter kl.02 i natt ringde en villaägare på Saltsjövägen polisen då han i sin övervakningsutrustning kunde observera vad han trodde var biltjuvar på hans tomt. En insats drogs igång med totalt 8 polisbilar och med hjälp av hundpatrull kunde en gärningsman gripas. Personen fördes senare till sjukhus med hundbett. En skåpbil kunde även lokaliseras i närområdet och efter husrannsakan i denna påträffades fem cyklar och el-cyklar till ett uppskattat värde av 60 000 – 70 000 kronor. I fordonet påträffades handlingar som leder till ett antal andra personer vilket har stort underrättelsevärde då dessa personer förekommer med organiserade stölder sedan tidigare.
Tänk på att låsa in din cykel i garage eller dylikt om du har möjlighet till det. Cyklarna som tillgreps verkar ha stått relativt öppet på villatomter i området. Var noga med att låsa cykeln med ett certifierat lås även om du ställer den på din tomt. Märk din cykel med DNA då detta försvårar för tjuven att avyttra cykeln och underlättar identifiering för polisen.
Ha en bra dag och glöm inte cykelhjälmen:-)

Pontus Oscarsson 2020-09-21 07:16
Godmorgon,
Då var semestern slut för denna gång och jag är åter.
Hoppas ni haft det bra.
Med mörkret ökar risken för inbrott. Se över det fysiska skyddet på din bostad (dvs. lås och brytskydd) och komplettera med larm och dna-märkning.
I fredags em var det inbrott i en villa på Oxeltunet i höjd med nr 22. Okänd gm bröt sig in genom altandörren. På kvällen vid 20-tiden var det ytterligare ett inbrott på Vattentornsvägen i höjd med nr 15 där gm brutit sig in genom ett fönster på baksidan. Ett försök till inbrott under fredagen då boende upptäckte brytskador på sin altandörr på Södra Kungsvägen i höjd med 215.
Ha en bra vecka 🙂

Pontus Oscarsson 2020-09-03 06:58
Godmorgon,
Igår såg en målsägande sin stulna cykel för försäljning på applikationen Shpock och bestämde träff med säljaren/hälaren. Målsäganden tog även kontakt med polisen som tillsammans med målsäganden mötte upp hälaren vid Bertilsvägen. Hälaren upptäckte dock polisen och lyckades undkomma in i skogen.
Köp aldrig en cykel som du misstänker kan vara stulen. Om upptäcker din stulna cykel för försäljning så ta kontakt med polisen. Vi har under året gjort ett antal tillslag mot cykelhälare på bl.a. Lidingö.
Undvik att parkera din cykel utomhus på natten. Se till att låsa den med ett certifierat lås och DNA-märk den gärna. Det försvårar för tjuven/hälaren och underlättar för polisen att identifiera din cykel.
Under natten stals hjulen till en bil (okänt märke) på Fregattvägen. Parkera helst i garage, använd låsbultar alt. hjullås och DNA-märk dina hjul så minskar du risken att få dina hjul stulna.
Nu tar jag semester några veckor och är tillbaka den 21 september. Min kollega kommer att skriva på Coyards mellan den 13 och 21 sep.
Polisen stänger dock aldrig för semester och du når oss som vanligt på 114 14 alt. 112.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-08-31 06:55
Godmorgon,
Löningshelg men som tur är en regnig lördag. En hel del fylla, högljudda fester och relationsvåld.
I lördags vid 22-tiden ringde boende i Brevik om flera höga smällar i området. Med tanke på förra veckans skjutning beordras patrull till plats men kan konstatera att Högberga gård smällt fyrverkerier.
Inga inbrott i bostäder inrapporterade.
Ha en fin vecka.

Pontus Oscarsson 2020-08-28 15:53
Hoppas din sommar varit skön.
Bifogar höstens första nyhetsbrev som är något kortare än vanligt. Vidarebefordra det gärna till dina grannar dvs. medlemmarna i din grannsamverkansförening. Påminn dem om att se över skyddet av sin bostad inför den mörka säsongen av året då vi av erfarenhet vet att inbrotten brukar öka.
Har du vänner och bekanta som bor på Lidingö men som inte har grannsamverkan i sitt område?
Nämn för dem att polisen och Lidingö stad avser att bjuda in dem som är intresserade av detta till ett uppstartsmöte för nya kontaktombud för grannsamverka
Tack för att du engagerar dig. Det gör skillnad
Brottsutveckling juli 2020
Nyhetsbrev 5 2020 Lidingö Stad

Pontus Oscarsson 2020-08-25 07:02
Godmorgon,
Det har nog inte undgått någon vid det här laget att det begicks ett mord på Lidingö, Södra Kungsvägen i höjd med nr. 60. Mer information om detta hittar ni på www.polisen.se och www.lidingo.se
Om ni har uppgifter som ni tror kan vara av intresse för utredningen ber jag er att kontakta 114 14. Polisen har befunnit sig på ön under natten och kommer ha ökad närvaro framöver. Detta för att öka säkerheten, verka trygghetsskapande samt ta emot information om händelsen.
Önskar er en bra dag trots det fruktansvärda som inträffade igår.

Pontus Oscarsson2020-08-21 09:37
Godmorgon,
Polisen arbetar vidare med den riktade operativa insatsen mot Lidingö för att förhindra ytterligare personrån. Parallellt med de operativa styrkorna arbetar vår utredningsenhet med att försöka klara upp och lagföra de som begår dessa brott.
Vi arbetar tillsammans med staden kring detta och vill du göra en insats så rekommenderar jag att du engagerar dig i nattvandring. Du hittar nattvandring Lidingö på Facebook.
Flera boende i Sticklinge har okända personer på sina tomter på nätterna. Dessa rekar troligen för inbrott. Var noga med att låsa dörrar och stänga fönster när du går och lägger dig. Slå gärna på larmet på natten och var extra uppmärksam.
Jag arbetar med nattvandrare i natt och även mot potentiella personrånare. Om du ser ett brott så ring direkt 112.
Ha en fin helg.

Pontus Oscarsson 2020-08-17 07:23
Godmorgon,
Patrullerna har varit hårt belastade under helgen.
Mycket ungdomar ute på gator och torg då det var sista helgen innan skolstart och fint väder.
Hög berusning och flera narkotikabrott samt ett flertal personrån varav två på Lidingö.
En hel del stölder av bl.a. cyklar, husvagn men inga rapporterade bostadsinbrott.
Flera hastighetskontroller på Lidingö som resulterat i flera ordningsböter och omhändertagna körkort.
Patruller har även rapporterat flera grova rattfyllerier och grova olovliga körningar på Lidingö under helgen.
Ha en fin vecka.

Pontus Oscarsson 2020-08-10 07:47
Godmorgon,
Det fina vädret till trots har det varit en relativt lugn helg på Lidingö. Inget speciellt som sticker ut.
En hel del fylla, högljudda fester och stökiga ungdomar samt ett flertal ungdomar som stal en moped vid Västra Norevägen.
Det har varit en del skadegörelse på bilar denna sommar men brotten ligger på samma nivåer som i fjol.
Dock betydligt färre brott än 2017-2018. Brotten är utspridda på Lidingö med en viss koncentration kring Bodal.
Ha en fin vecka:-)

Pontus Oscarsson 2020-08-07 07:28
Godmorgon,
Boende i en villa på Katrinelundsvägen i höjd med nr 10 kommer hem efter att varit borta en vecka upptäcker de att de haft inbrott. GM bröt sig in genom ett källarfönster och tillgrep kontanter som förvarades i en byrålåda.
Försvåra för en ev. inbrottstjuv att ta sig in genom fönster t.ex. genom fönsterlås eller genom att skruva igen fönster som inte används/öppnas. Se även till att förvara värdesaker säkert helst i ett värdeskåp.
Trevlig helg.

Pontus Oscarsson 2020-08-05 08:01
Godmorgon,
Det märks att folk börjar komma tillbaka från semestern då inflödet av anmälningar och brott ökar.
Natten mellan måndag och tisdag stals fälgarna till en VW på Grankottevägen. Det har varit flera liknande stölder på Lidingö den senaste tiden varpå jag ber er att vara extra uppmärksamma. Parkera gärna i garage på nattetid om ni har möjlighet och använd låsbultar eller hjullås, i de fall ni har dyrbara fälgar.
Stöld av el-cykel utanför Willys igår mellan kl. 13.45 och 13.50. Målsägande hade låst fast cykeln med vajerlås och var endast inne i butiken en kort stund.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-08-04 07:48
Godmorgon,
Inatt har det kommit in fler händelser.
Under helgen stals det verktyg för 500 000 från en byggarbetsplats på Merkuriusvägen.
Försök till inbrott i ett radhus på Ankarvägen där gärningsman observeras i övervakningskamera då han försöker bryta upp entrédörren. Lämnar dock platsen utan att fullborda brottet.
Inbrott i villa på Danavägen i höjd med nr. 8 i morse kl. 03.40. Målsäganden är bortrest men larmas av sitt vaktbolag som ser två gärningsmän i villan. GM tog sig in och ut genom ett uppbrutet fönster på baksidan. Polis anländer med flera patruller och spårar med hund från villan men tappar efter en stund spåret. Två kofötter anträffas utanför villan och tas i beslag för TU (teknisk undersökning).
Ha en bra dag

Pontus Oscarsson 2020-08-03 06:51
Godmorgon,
Helgen i city bjöd på mycket fylla och misshandel, raggarcruising på Sveavägen, en hel del psykisk ohälsa, självmord samt våld i nära relation.
Våra patruller fick stötta både vid trafikolyckan i Täby mellan en polisbil och mopedbil samt vid mordet i Norsborg. Trots detta så hann vi även med att vara på Lidingö som hade en betydligt lugnare helg med endast 16 anmälningar, några högljudda fester men inga ärenden som sticker ut.
Stölder av bildelar fortsätter och vi har sökt på Lidingö efter tjuvar men inte hittat några. En Volvo V70 fick natten till fredag sin grill stulen i Larsberg.
Bildelsstölderna är dock färre än i fjol och 2018 under samma period (jan-juli)
2020 34
2019 48
2018  69
Önskar er alla en fin vecka och tänk på att inte blockera ev. räddningsvägar om ni parkerar vid badplatser t.ex. Fågelöuddebadet.

Pontus Oscarsson 2020-07-31 09:04
Godmorgon,
Igår hade polisen och staden sitt sedvanliga torsdags-säkerhetsmöte. Vi kan konstatera att det har varit ett väldigt lugnt juli och inga allvarligare händelser är inrapporterade. Det märks även på antalet anmälda brott under juli månad vilket är ungefär hälften jämfört med juli tidigare år. Inbrott i villa/radhus har dock tyvärr ökat men inbrotten totalt har minskat något jämfört med 2019. Det beror på att inbrotten i lägenheter har minskat.
Önskar er alla en trevlig helg:-)

Pontus Oscarsson 2020-07-28 07:25
Godmorgon,
Inga anmälningar alls detta dygn. Jag kompletterar istället gårdagens utskick om stölden av däcken från Porschen natten mot måndag ca kl. 03.50 vid Flädertunet. Målsäganden vaknar av sitt bilalarm. När han går ut för att kontrollera så möts han av två gärningsmän som tagit bort däcken på hans bil. Målsäganden ser föraren som var maskerad upp över näsan. Han var ljushyad och hade mörkt hår.
Männen lämnade snabbt platsen i en vit VW Caddy reg.nr TBK357.
Registreringsskylten är anmäld stulen sedan en tid tillbaka så bilen är falskskyltad. Ev. iakttagelser kring bilen eller männen lämnas till 114 14. Parkera gärna bilar med värdefulla/åtråvärda däck och fälgar i garage nattetid om du har möjlighet.
Ha en bra dag.

Mattias Wiren 2020-07-27 12:45
Hej
I Herserud var två hus i mitt närområde ”märkta”. Någon har i helgen lagt skräp som skulle tagits bort om man är/var hemma. Se exempel på bild. Håll gärna uppsikt på liknande beteende.

Pontus Oscarsson 2020-07-27 07:06
Godmorgon,
En förhållandevis lugn helg på Lidingö.
En del fylla bland ungdomar på olika ställen runt om på ön och jag ber er som har ungdomar att vara vaksamma på detta.
Dock ytterligare en stöld av däck från en Porsche som stod parkerad på Flädertunet.
Vittne ser två maskerade män nu på morgonen kl. 03.30 som lastar in däcken i en falskregistrerad vit VW transporter.
Bilen är förmodligen försedd med de sedan tidigare tillgripna skyltarna TBK357. Var uppmärksamma efter denna VW transporter och kontakta polisen om ni ser den.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-22 08:07
Hej,
Ber er vara uppmärksamma på om ni ser TZF68G, en vit VW eller har några uppgifter om vem som kör denna hyrbil. Den har varit synlig kring Askrike och Grönsta.
Om ni vet något så ring mig på 0725-544426.
Tack på förhand
Pontus

Pontus Oscarsson 2020-07-22 07:23
Godmorgon,
Omvänt rekord i antal anmälningar under ett dygn på Lidingö. Endast 5 stycken varav 2 klotter, en olaga demonstration utanför iranska ambassaden, en förlustanmälan samt ett ofredande i relation. Inbrott i villor och radhus har, efter en tids nedgång pga. Covid-19, återigen börjat öka. Något som ni säkert läst om i tidningen. Inbrott i lägenheter är dock betydligt lägre än föregående år. En jämförelse för perioden januari till juni 2018 – 2020 ser ut som följer:
2018 2019 2020
Inbrott i villa/radhus 44 st. 22 st. 28 st.
Inbrott i lägenhet 23 st. 20 st. 10 st.
Jag ber er att därför att försöka hålla igång er grannsamverkan även under sommaren.
Var uppmärksamma på personer som rör sig i era bostadsområden och se till att ni har ett fullgott skydd av er bostad.
Låt inte era värdesaker ligga framme utan skaffa gärna ett värdeskåp att låsa in dem i.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-21 07:21
Godmorgon,
Det har varit en relativt lugn helg på Lidingö (trots det fina vädret) till skillnad mot hur det varit i city. Några högljudda fester, stölder från trädgårdar av bl.a. krukor (vilket jag uppmärksammat er på tidigare) och en del stulna cyklar.
Undvik att lämna balkong- (bottenvåning lgh) eller altandörren öppen när du går och lägger dig. Det har förekommit att personer tagit sig in i öppna lägenheter och stulit saker. Senast hände det på Lillåkersvägen.
Som ni redan uppmärksammat i utskick från Leif så har man stulit däck från en Porsche och en Volvo (okänt märke) på parkeringen vid Bosö båtklubb. Detta uppmärksammades av väktare i helgen. Stölderna begicks någon gång mellan den 16 och 17 juli. Patruller har lagt extra fokus på Lidingö under helgen pga. dessa stölder.
Ha en skön vecka.

Leif Nyström 2020-07-20 20:00
Hej
Det har skett två stölder av hjul från bilar under senaste tiden, bilarna har stått parkerade på Bosö hamnväg och varvsplan. När på dygnet stölderna skett är okänt, men troligtvis har de skett under dygnets mörka timmar. Båda gångerna har det varit Porchar som råkat illa ut men jag misstänker att även andra bilars hjul kan vara stöldbegärliga. Se över era bilar, använd godkända låsbultar och om möjligt parkera bilar med stöldbegärliga hjul hemma när ni ska vara ute och njuta av skärgården.
Hälsningar Vaktchefen Bosö Båtklubb

Pontus Oscarsson 2020-07-17 07:45
Godmorgon,
Det har den senaste tiden varit en del stölder från villaträdgårdar under nattetid. Främst på den södra delen av ön. Natten mellan den 15 och 16 juli stal man t.ex. en koppartunna på Ollonstigen. Man har även stulit utemöbler, statyer m.m. Dessa stölder är i paritet med föregående års siffror men jag vill ändå göra er uppmärksamma på detta. Märk gärna saker i er trädgård med DNA och skylta tydligt vid infarten till er tomt. Förankra om möjligt föremål på tomten så de är svårare att stjäla.
Trevlig helg

Pontus Oscarsson 2020-07-16 10:36
Rekar ev för inbrott! Ber om extra uppmärksamhet efter en silverfärgad skåpbil med rostig kofångare.
Skåpbilen troligen falskskyltad med
LOF843
vilket går till en svart Volvo XC60.

Pontus Oscarsson 2020-07-16 07:26
Godmorgon,
Efter ett flera väldigt lugna dagar på Lidingö inträffade tyvärr igår eftermiddag mellan kl. 14.30 och 15.30 ett inbrott i radhus på Roderstigen låga nummer. Målsäganden lämnade bostaden för att åka och handla varpå gärningspersonen bröt sig in via altandörren med kofot.
Målsäganden fick i förrgår kväll besök av en man som påstod sig vara försäljare men målsäganden misstänker att mannen var och rekade för inbrott.
Det saknas ett bra signalement på mannen förutom att han bar på en väska och talade otydligt och uppfattades som otrevlig.
Meddela era medlemmar att alltid låsa och larma sin bostad (i de fall man har larm) även om de bara åker iväg en kort stund t.ex. för att handla.
Be dem att även se över det mekaniska skyddet av sin bostad brytskydd och ordentligt lås på altandörren, lås på fönster m.m.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-10 07:45
Godmorgon,
Igår ca kl. 13 stals en Audi A3 från parkeringen Lidingö C. Var noggranna med att er bil verkligen låses då ni parkerar den. Var även noga med att tömma bilen på värdeföremål då ni parkerar den vid badplats, golfbana m.m. Även en påse innehållandes blöta badkläder kan dra till sig tjuvens intresse varpå ni inte bör dessa ligga framme öppet.
En känd och högaktiv båtmotortjuv befinner sig sannolikt i Sverige och Stockholmstrakten just nu. Var extra vaksamma kring hamnar och marinor. Mannen är 35 år, ljushyad och har kort mörkblont hår samt ljusblå ögon. Han färdas ev. i en utlandsregistrerad VW Crafter.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-07 07:20
Godmorgon,
Undvik att förvara värdefulla saker olåsta på era tomter under natten. Det har förkommit stölder bl.a. av en kajak på Kräftvägen i Kyttinge.
Inbrott i en villa på Albavägen i höjd med nr. 35. Okänd gm bröt sig in genom ett källarfönster under lunchtid igår. Inbrotten i villa och radhus har ökat något i jämförelse med föregående år.
1. Var allmänt vaksam!
2. Meddela grannar och/eller kontaktombud om du reser bort eller ser något misstänkt. Ring alltid 112 vid akut händelse eller pågående brott.
3. Förvara värdesaker och värdehandlingar säkert.
4. Skaffa dig kunskap om hur du skyddar dig. Se över det mekaniska skyddet av din bostad (lås på fönster och dörrar, brytskydd m.m.) samt larm och dna-märkning.
Stölder av cyklar har minskat med över 50 % i förhållande till samma period förra året på Lidingö. Det förekommer dock fortfarande stölder av cyklar främst på nätterna både på tomter och på allmänna ytor. Lås helst in din cykel på natten och lås den med ett godkänt certifierat lås.

Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-07-06 11:38
Hej,
Det har varit förhållandevis lugna veckor på Lidingö.
Här följer ett axplock av händelser från de senaste två veckorna. Det mesta handlar om skadegörelse och stölder av fordon.
Den 22 juni var det inbrott i en villa på Törvedsvägen i höjd med nr 10. Okänd person bröt upp en dörr på baksidan av villan.
Den 22 juni stals en bil vid Mor Annas brygga och den 23 juni stals en bil på Baggeby gårdsväg. Ett flertal bilar vid Mor Annas brygga har även fått däcken stulna i slutet av juni. Bilar har vid ett flertal tillfällen utsatts för skadegörelse i Högsätra och Källängen.
Den 30 juni försökte någon bryta sig in i ett radhus på Tallrisstigen i höjd med nr 47 utan att lyckas. Eftermiddagen den 3 juli var det inbrott i en villa på Rönntunet i höjd med nr 6. Gm bröt upp ett fönster på altanen.
Om ni besöker Fågelöuddebadet är det viktigt att ni endast parkerar där det är tillåtet. Detta så att räddningstjänst och polis har fri passage till vattnet i händelse av olycka.
Ha en fortsatt fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-06-22 07:17
Godmorgon,
Det har varit en relativt lugn midsommarhelg på Lidingö. En del högljudda fester, fylla och psykisk ohälsa. I övrigt inget av intresse att rapportera om.
Efter idag går jag på semester några veckor och är åter 6 juli. Väl mött då:-)

Pontus Oscarsson 2020-06-18 12:30
Ett kontaktombud har märkt att någon, förmodligen tjuvar, har lagt en vit smutsfläck mitt på brevlådans lock hos henne och hos hennes grannar. Är man hemma tvättar man bort fläcken men är man bortrest kan man ju inte göra det. Av ca 100 brevlådor hade 8 brevlådor i våra 9 olika tunområden märkningar av det här slaget. Ser du en vit fläck på din eller din grannes brevlåda så torka gärna bort den.

Pontus Oscarsson 2020-06-18 08:12
Godmorgon,
Under natten stals däcken till en Volkswagen Tiguan på Grankottevägens boendeparkering. I övrigt ett lugnt dygn. Minska risken att få dina däck stulna genom att märka dem med DNA samt använda låsbultar. Parkera gärna i garage om du har möjlighet till det.
Önskar er alla en fin midsommar. Var rädda om er själva och varandra.

Pontus Oscarsson 2020-06-16 07:57
Godmorgon,
Dygnet har varit inbrottsdrabbat.
Ett inbrott i en villa på Killingevägen i närheten av Klarbärsvägen. Inbrottet skedde igår mellan kl. 12 och 13 då en gm bröt upp en fönster på altanen.
Ytterligare ett inbrott i en villa igår em på Tallbergsvägen i höjd med nr 28.
Troligen samma gärningsman då det är i samma område och samma tid. Jag ber er som bor i Killinge/Käppala att vara särskilt uppmärksamma just nu då det är risk för ytterligare inbrott i närområdet.
Det är en del stölder av mopeder just nu. Var noga med att låsa din moped med ett certifierat lås och gärna i ett fast föremål. Undvik att lämna det utomhus på natten och märk den gärna med DNA.
Det har även förekommit en del inbrott i bilar på parkeringen på Lidingö golfklubb. Lämna inte värdeföremål i din bil då du parkerar den.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-06-12 10:51
God förmiddag,
En vanlig sommaråkomma som tyvärr återigen är på tapeten är det s.k. “lapptricket”. Det har mig veterligen inte skett på Lidingö men jag vill ändå uppmärksamma dig på detta om du befinner dig inne i city. Lägg inte din mobiltelefon på bordet bredvid dig om du sitter på en uteservering eller dylikt.
Lapptricket innebär att en person kommer fram till dig med t.ex. en utvecklad karta eller någon annan form av lapp/papper och frågar något. Han/hon håller kartan över din telefon och när personen går därifrån har han/hon tagit din telefon som låg på bordet utan att du märker det.
Jag vill även be dig att aldrig lämna dina värdesaker eller väskan hängandes obevakad på stolen på en uteservering, restaurang, café eller dylikt om du går från ditt bord, även bara för en kort stund. Härom dagen blev en väska stulen på detta sätt i Lidingö centrum. Lämna heller inga värdesaker i bilen då du parkerar den.
Ha en fin helg

Anna Sundin 2020-06-10 20:15
Godkväll,
Det råder fom nu eldningsförbud i hela Stockholms län. En nyhet om detta ligger på www.lidingo.se som ni gärna får sprida till era grannar. Tack!
Hälsningar Anna Sundin Adolfsson Säkerhetschef, Lidingö stad

Pontus Oscarsson 2020-06-10 07:35
Godmorgon,
Inga inbrott i bostäder men i samband med värmen så ökar även stölder av delar från båtmotorer, båttrailers m.m. Det finns saker du kan göra för att skydda dig mot båtstölder https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/
Ha en fin dag

Pontus Oscarsson 2020-06-09 07:36
Godmorgon,
Under gårdagen var det inbrott i ett hus på Törners väg i höjd med 150. Okänd gm hade brutit upp ett källarfönster.
Stöld av båttrailer från Bosö båtklubb någon gång mellan den 1 och 8 juni.
Det är en hel del ungdomar i yngre tonåren ute på kvällarna. De samlas gärna på skolgårdar och på flera skolgårdar den senaste tiden har det varit skadegörelse, nedskräpning men även mindre bränder. Dessa bränder kan lätt sprida sig och få förödande konsekvenser. Prata gärna med era barn och ungdomar om detta och hjälp oss att undvika värre händelser i sommar.
Ha en bra dag.

Ingalill hult 2020-06-05 09:56
Från boende i Islinge:
Cecilia Hegethorn Mogensen 2020-06-05 09:32
En man (troligen av rumänsk el annan östeuropeisk bakgrund men talade svenska) ringde nyss på dörren och erbjöd sig att frakta bort några säckar som ligger på min tomt. Jag tackade nej. Han åkte iväg tillsammans med en annan man i en skåpbil märkt Econova. Jag ringde företaget och de förklarade att bilen är såld (men loggan sitter tyvärr kvar) och att de är nedringda av personer ang detta. I vissa fall har personer fått skräp på tomten.

Torkel 2020-06-04 13:40
Vi har fått ett något bleklagt svar från Lidingö kommun efter propån om trafiken på vår gata:
Hej Torkel,
Tack för din synpunkt. Många Lidingöbor har synpunkter och önskemål om åtgärder som kan påverka hastigheterna och trafiksäkerheten på våra gator och vägar. För att effektivisera vårt arbete genomför Lidingö stad hastighetsrevisioner två gånger per år, i april och i november.
Dock kommer hastighetsrevisionen bli framflyttad med anledning av utvecklingen av covid-19. Detta beror på att trafikflödet just nu avviker från det normala, dvs. att fler än vanligt färdas med bil eller att fler arbetar hemifrån. Det finns därmed en stor sannolikhet att resultaten från mätningarna inte stämmer och att fel beslut för åtgärder kan fattas. Vi hoppas ni har förståelse för detta.
När omständigheterna återgår till det normala ska en hastighetsrevision genomföras så snart som möjligt.
Det går till på följande sätt:
Under året sammanställs inkomna synpunkter. Vid revisionen bedömer vi vilka gator som kan vara föremål för förändring och därefter mäter vi hastigheterna. Efter mätning sammanställer Lidingö stad de platser som är i behov av hastighetsdämpande åtgärder och presenterar för Lidingös styrande politiker. Beslut fattas på teknik- och fastighetsförvaltningens nämndmöten. Beslutade åtgärder tar därefter cirka 6-18 månader att genomföra beroende på prioritet och hur pass omfattande de är. Vi kommer ta med dina synpunkter i den kommande hastighetsrevisionen.
Har du frågor eller synpunkter kring detta går det bra att svara på denna e-post.
Ha en fortsatt fin dag!
_______________________Med vänlig hälsning,
Sara
Lidingö stad
S-181 82 Lidingö
Tel: 08-731 30 00
Webbplats: www.lidingo.se

Ditt ärende kommer att registreras som en allmän handling. Innehåller det
personuppgifter hanteras det enligt gällande dataskyddsförordning. 
Så här hanterar Lidingö stad dina personuppgifter
Beskrivning:
Vi är flera boende på Toftvägen, Lidingö som är allvarligt oroade över biltrafiken på vår gata.
Antalet bilpassager på gatan ökar dramatiskt i samband med lämning och hämtning av barn vid Bo skola, den högsta intensiteten är straxt efter 8 på morgonen och efter 16 på eftermiddagen – under någon halvtimme har vi runt 30 bilar, med en bred spridning (±10 passager). Normalt har vi c:a 1 bil i timmen på gatan. Dessa bilar körs i allmänhet i nord-sydlig riktning på Toftvägen, tydligen ofta i stress, eftersom många av dem inte följer hastighetsbegränsningen 30 km/t inom området.
Många får tvärbromsa i Toftvägens södra ände för att klara kurvan ut mot Grönstavägen. Fordonen i hast på gatan möter ofta cyklande barn, med eller utan föräldrar, också på väg till skolan – många av dessa barn är ännu inte helt cykelvana eller har fokus på annat än trafiken. Vi anser att detta är en klar säkerhetsrisk, när en stressad förälder i bil möter andras barn på vinglande cyklar. Dessutom finns det på Toftvägen boende barn, som rör sig ute på trottoar och gata.
Vi skulle vilja att Lidingö Stad ordnar så, att lämning och hämtning av barn vid Bo skola kunde ske på ett för alla tryggt sätt. Det finns en parkeringsplats vid skolan efter Grönstavägen som kan användas i detta sammanhang, men det finns säkert andra lösningar som skulle duga. För att då undvika farlig trafik på Toftvägen, kan man antingen stänga gatan i södra änden och där göra vändplan av den lilla parkeringen eller förbjuda genomfart och/eller endast tillåta behörig trafik .
Om hämtning och lämning av barn fortsatt måste ske från Toftvägen, skulle vi önska en eller två chikaner i gatan med vägbulle.
Det finns förslag att dämpa trafiken på gatan genom att ställa våra egna bilar omlott på Toftvägen under “högtrafik”, men jag är osäker på lagligheten här. Det finns här visserligen inget stopp- eller parkeringsförbud (då skulle man inte kunna stanna vid skolan), men jag vill gärna veta om den metoden är OK.
Vänliga hälsningar Torkel Danielsson Toftvägen 8. 18143 Lidingö

Pontus Oscarsson 2020-06-04 06:31
Godmorgon,
I tisdags kväll blev en målsägande boende på Ängsklockevägen uppringd av en okänd kvinna som talade svenska. Den okända kvinnan sa att en okänd man skulle besöka målsäganden och skada henne om hon inte överförde pengar till en annan okänd man. Målsäganden blir rädd och överför pengar till ett konto. Om ni blir kontaktade av någon som antingen hotar eller ber er att föra över pengar till dem eller logga in på er bankdosa så lägg på luren och kontakta genast polisen och gör en polisanmälan via 114 14.

Cykelstölderna ligger tyvärr på ungefär samma nivåer som föregående år. Om du ska köpa en begagnad cykel så är det några saker du bör tänka på för att inte riskera att köpa en stulen cykel och därigenom själv begå ett brott dvs. häleri. Du har en undersökningsskyldighet som köpare av begagnade varor.
1. Om du misstänker att en cykel du tittar på är stulen – köp den inte!
2. Be att få se originalkvitto på cykeln.
3. Kolla ramnumret och kontrollera det gärna med polisen.
4. Begär att få se legitimation på säljaren och notera dennes namn.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-06-03 07:44
Godmorgon,
Natten mellan måndag den 1 juni och tisdag den 2 juni var det någon eller några som klottrade ner stora delar av Lidingö C. Man sprayade bl.a. “016” “Eskilstuna” och “Narko” med vit och röd färg. Jag misstänker att de även sprayat på fordon i närheten till centrum. Om det är någon som har sett något eller någon eller känner igen dessa taggar som gör att vi kan identifiera ev. personer till skadegörelsen vänligen ring 114 14 eller via https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/
Stöld av en staty från en villatomt på Idunavägen, natten mellan den 1 och 2 juni.
Ha en fin dag.

Torkel 2020-06-03 10:36
Jag lade ut Jennies text om oljud (se föregående inlägg 2020-06-01 13:10) på Grannsamverkarnas hemsida tillsammans med följande text:
Är det fler som är utsatta för buskörningar? Jag tror att Norra Kungsvägen vid Lidingövallen är speciellt intressant, en sänka med en cirkulationsplats som chikan, men det kanske finns andra, lika drabbade, “lekplatser”?
och har hittills fått följande kommentarer:

Elisabet Cassel2020-06-01 19:30
Hej! Jag bor i västra Rudboda och är kontaktombud för RVS Samfällighetsförening Hela Norra Kungsvägen är drabbat dessa marodörer. De kör utan hänsyn Och respekterar inte att det är hastighetsbegränsning till fyrtio km i tim från Grankottevägen till efter Rudboda Torg. Det är önskvärt att man har fler kontroller på dessa sträckor innan någonting allvarligt inträffar. Vänligen Elisabet Cassel

Anna Källsäter2020-06-01 19:36
Hej, jag bor på Årtullsvägen och kan intyga i allt som har skrivits här! Det har blivit allt stökigare på Norra Kungsvägen och på vallen med tiden och i år tycks det ha eskalerat med det som Jennie Jalkner skriver ovan. Hade också tänkt att kontakta Pontus angående detta för att be om insatser från polisens sida så det olämpliga beteendet minskar!

Anna Haettel2020-06-02 05:44
Bor i Islinge ovanför Norra Kungsvägen (i höjd med Lejonvägen ). Håller med och hoppas detta stoppas. De drar även över bron i vad som i alla fall låter som väldigt höga hastigheter.

Pontus Oscarsson2020-06-02 08:42
Hej, jag har läst vad ni skrivit och meddelar mina kollegor som arbetar kväll och natt. Jag tar även upp detta med staden på nästa samordningsmöte om 1 vecka.

Torkel 2020-06-01 13:10
Jag fick följande propå från Jennie nyss:

Hej Torkel,
Om du har kontakt med Pontus kanske du kan hinta om att vi störs enormt mycket av:
1. Bilar och motorcyklar som har demonterade ljuddämpare
2. Bilar som ”bränner gummi” i rondellen och kör race i backarna
3. Bilar med stora högtalarsystem som står på parkeringen vid vallen och spelar HÖGT.
Kan polisen göra punktinsatser för att komma till rätta med detta
(Detta sker främst kvällstid)
Vänligen/Jennie

Jag reagerar själv på oljud från gatan (trots all min stalaktitbildning i hörapparaten) och ska naturligtvis tipsa Pontus Oscarsson om detta. Dessutom upplever jag annan ljudstörning vid evenemang på Lidingövallen, det känns som att ha aktiviteten inne i huset. Jag vet inte om man kan beställa ljudmätning från Miljökontoret, ska kolla det.

Pontus Oscarsson 2020-06-01 05:03
Godmorgon,
Helgen har varit intensiv för mina kollegor som jobbat. Mycket folk på stan, bitvis hög berusning och en hel del ungdomar på Lidingö som drivit runt i klungor och bråkat med varandra.
Det var en brand i en lekstuga på en förskola i Skärsätra i natten till fredag. Om det är någon som har uppgifter om vem som ev. kan ha anlagt denna vänligen ring 11414. Fick även uppgifter om att ungdomar eldat maskrosor i området varför det inte är osannolikt att det är samma personer.
Ett försök till inbrott i villa på Löparstigen låga nummer i fredags. Målsäganden upptäcker brytskador på sin ytterdörr. Inbrott i villa på Krokusvägen i höjd med nr 45 under fredagen. Gärningsmannen har brutit upp ett fönster på baksidan av villan. Stöld av robotgräsklippare från Norrstigen den 27 maj. Stöld av utemöbler från en terrass på Ekorrvägen.
Ha en fin dag i värmen.

Pontus Oscarsson 2020-05-26 06:46
Godmorgon,
Tyvärr ett inbrott på Säterstigen i höjd med nr 11 kring lunch igår. Gm bröt upp en fönster på bottenplan och tog sig in i villan.
Det är fortfarande en del stölder ur bilar där gärningsmannen bryter upp dörren eller bagageluckan med kofot eller mejsel. Det är alltså inte s.k. bildelsstölder. Tänk på att aldrig lämna kvar värdesaker i bilen som jackor, väskor, plånböcker m.m.
Cykelstölderna har minskat på Lidingö. Historiskt är maj den månad då det stjäls cyklar men inte i år.
Det stjäls dock fortfarande cyklar men det finns saker du kan göra för att minska risken att få din cykel stulen i sommar.
https://www.facebook.com/polisen.norrmalm/videos/252705719310368/
Beskriv din cykel så noga du kan i en ev. polisanmälan och håll gärna koll på om den dyker upp på Blocket/Lidingö.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-05-25 05:37
Godmorgon,
Helgen har varit relativt lugn på Lidingö medan det varit betydligt mer att göra i city. För några timmar sedan, natten mellan söndag och måndag tillgreps dock en Land Rover från Höguddsvägen höga nummer. En ensam man har tillgripet fordonet, okänt hur han lyckades tillgripa det. Cirka 20 minuter senare observerar en polispatrull bilen på E4:an söderut. Bilen stoppas och mannen grips. Han är ej hemmahörandes på Lidingö.
Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-05-20 09:07
Hej, Just nu ser polisen en ökning av inbrott i bostäder i City, Lidingö samt i norr- och västerort. Gärningsmännens modus är att de tar sig in i bostaden genom olåsta/öppna altan- och balkongdörrar. Undvik att ha din altan- /balkongdörr olåst eller öppen på natten då du sover eller när du inte är hemma. Se till att ha din bostad under uppsikt om du vädrar och vill släppa in frisk luft inför natten.

Pontus Oscarsson 2020-05-19 17:22
En boende ringer till polisens ledningscentral och säger att en finländsk registrerad Citroen skåpbil, turkosfärgad med registreringsnummer liknande KDB218 uppträtt konstigt i ett villaområde på Lidingö. Anmälaren misstänker att man rekognoserar för inbrott. Framgår ej vilket område anmälaren menar.

Pontus Oscarsson 2020-05-18 07:00
Godmorgon,
En förhållandevis lugn helg trots en del oroligheter mellan ungdomar från Lidingö och Östermalm.
En anmälare boendes på Lojovägen ser genom sitt lägenhetsfönster sin cykel bli stulen på gården. Anmälaren ser en man, ca 30 år, ljushyad, ca 180 cm, kort blont hår klippa upp låset på cykeln med en bultsax och cykla därifrån.
Brand utan misstanke om brott på Farkostvägen.
Ha en fin dag

Pontus Oscarsson 2020-05-15 06:42
Godmorgon,
Igår var det ett inbrott i en villa på Braxenvägen någon gång mellan kl. 11 och 13.30. Området har inte grannsamverkan och villan var inte försedd med larm. Något annorlunda modus då gm brutit sig in genom entrédörren. Två okända män har synts i närheten av aktuellt hus under veckan. Då grannarna konfronterar dem säger de att de skulle montera en spalje på ett hus, vilket visar sig vara lögn.
Trevlig helg.

Pontus Oscarsson 2020-05-13 07:39
Godmorgon,
Med anledning av gårdagens inbrott på Djurgården samt liknande brottslighet i granndistrikt ökar vi synligheten på Djurgården samt på Lidingö under nätterna.
Stöld av båtstöttor på Lidingö marina igår kl. 9 på morgonen. Man i en vit skåpbil med vagn. Försök till inbrott i villa på Hagstigen ev. i början på maj. GM har brutit på ett fönster på baksidan med en kofot men ej kommit in i villan. Fönstren var försedda med fönsterlås och därför inte kunnat brytas upp. GM har förmodligen gett upp pga. det. Montera gärna fönsterlås på era fönster på baksidan då det försvårar för tjuven att ta sig in och ut ur villan.
Oseriösa hantverkare har besökt en boende på Bovägen och förmått henne att skriva på ett avtal för att måla om husets fasad. Hon blir dock varnad av sina grannar för att dessa män figurerar i området, anar oråd då de vill ha förskottsbetalning och gör en anmälan. Männen har inte kommit tillbaka.
SIGNALEMENT PÅ MÄNNEN
Man, ca 30 år, ca 170 cm lång, mörkhyad, mörkt hår samt kraftig kroppsform. Bar en röd keps, ljusblå jacka och jeans.
Man. ca 30 år, ca 175 cm lång, ljushyad, ljusbrunt hår, snaggat på sidorna. Bar en röd keps.
(Männen talar engelska. De påstod falskeligen att de gjort jobb åt grannar och därför hade färg över till hennes hus. TD)
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-05-12 15:24
Var alltid noga med att din bil låser sig ordentligt innan du lämnar den.
Inkommer uppgifter från en Lidingöbo som parkerade bilen på parkeringen Lidingö C den 9 maj kl. 15. Då han skulle låsa sin bil åkte låsknappen upp och ner flera gånger och det var inget fel på bilens låsanordning. Uppgiftslämnaren ser en man som står i närheten och verkar intresserad av UL:s bil. Den misstänkta personen färdades i en nyare svart BMW, hyrbil.

Pontus Oscarsson 2020-05-12 09:59
Ber om ökad vaksamhet i era resp områden! Misstankar om en silverfärgad, utlandsregistrerad Volkswagen buss som rör sig på ön och stjäl cyklar.

Jennie Jalkner 2020-05-12 07:46
Jag är med i en whats up grupp ”vi föräldrar på bo gärde”. Följande annonserades i morse:
Hej alla
Vi vill informera om att det är två riktigt skumma fuskbyggare som rör sig i området. De kom till vår granne på Bovägen 28 i lördags. Hon är 80+ och hennes man har Alzheimers.
De övertalade henne att de skulle måla om fasaden för 12 tkr. Fick henne att skriva på någon form av avtal (som hon inte fick kopia på),började sen måla lite (med metallgrundfärg) försökte få henne att betala ut ett förskott på många tusen för att köpa material.
De var där ett par timmar.
Sen sa de att skärmtaket var dåligt och började riva det. Lät strömförande kablar hänga utan att koppla ur.
Ja ni fattar. Alla varningsklockor.
När de inte fick pengar i lördags sa de att de skulle komma tillbaka idag. Vilket de också gjorde.
Men de gick när Lillemor sa att hon skulle ringa innan hon kom och öppnade.
Så håll gärna uppsikt och varna äldre grannar om det behövs. Två killar i 30 års åldern. En med längre hår uppe och snaggade sidor.
Hls
Ola
Vänligen/Jennie

Pontus Oscarsson 2020-05-11 07:41
Godmorgon,
Det har den senaste tiden varit en del inbrott i bil runt om på Lidingö. Natten till onsdag bröt någon upp en bil på Snäckvägen och stal en plånbok som låg i bilens handskfack. Jag har sagt det förr och säger det igen: Den gamla slogan “Töm bilen själv annars gör tjuven det” stämmer fortfarande. Lämna inga värdesaker kvar i bilen. Det spelar ingen roll om du t.ex. “bara” ska in en snabbis och handla. Ett inbrott går blixtsnabbt och när du minst anar. Det är inte otänkbart att inbrotten i bil ökar pga. att det är svårare att göra inbrott i bostad just nu då många är hemma pga. corona.
Försök till inbrott i villa på Lerduvestigen i höjd med nr 4. Okänd gm har krossat en ruta bredvid källardörren men ej lyckats ta sig in i villan.
Cykelstölderna börjar öka i takt med att värmen kommer och fler människor börja röra sig utomhus. Lämna inte din cykel olåst även om det bara är några minuter. En olåst cykel stals i lördags på en garageuppfart på Götavägen. Här passar en annan slogan: Tillfället gör tjuven! Om du upptäcker någon som du misstänker säljer stulna cyklar så kan du alltid tipsa polisen via https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben/ Vidarebefordrar även information från en boende i Brevik. Ta gärna en bild på mannen om ni har möjlighet:
Hade under eftermiddagen, runt 16.00 en “mystisk” man som stod utanför min dörr utan att ringa på, tittade in genom dörrfönstret. När han upptäckte att jag såg honom uppträdde han nervöst, tittade sig omkring. När jag öppnade dörren så frågade han efter “vägen till Brevik Station”. (som ligger knappt 200 m från vårt hus – man ser dessutom spår/bommar från Västra Allén som han gått på för att komma till vårt hus.) Kändes märkligt.
Mannen hade:
Vit keps
Svart tunnare jacka
Blåjeans
Vita sneakers Nike (han bar dessutom en svart tygväska över axeln med några längre föremål i.)
Har fått veta att det är flera familjer på södra ön som råkat ut för en man som befinner sig inne på tomter/vid dörrar och när han konfronterats så har han kört samma visa: “jag letar efter Brevik-, Käppala, Högberga Station” beroende på var han setts.
Ganska uppenbart att det rör sig om 1 (eller flera) som rekar för inbrott / bilinbrott.
Ha en fin dag

Pontus Oscarsson 2020-05-09 08:01
Godmorgon,
Varna era medlemmar för en person som ringt till en kvinna i Larsberg och uppger sig för att vara från Lidingöpolisen. Mannen presenterar sig som Mattias Olsson och att han ska göra husrannsakan i kvinnans bostad pga. att kvinnans son har stulit från systembolaget. Det finns ingen Mattias Olsson som arbetar vid polisen i Stockholm. Om denna person ringer till er lägger ni på och kontaktar 11414. Släpp inte in mannen i er bostad om han kommer hem till er. Säg åt honom stanna kvar utanför medan ni ringer 112 så vi kan komma dit och kontrollera mannen.
Igår var det inbrott i en villa på Tjädervägen i höjd med nr 15 mellan kl. 11 och 14.30. Okänd gm hade brutit upp dörren på nedre plan. Tekniker har varit på plats och säkrat en del spår.
Ha en trevlig helg

Pontus Oscarsson 2020-05-08 07:00
Godmorgon,
Flera boende i Gåshaga bl.a. på Yoldiavägen har på sina övervakningskameror observerat två män i 30-års åldern som gått på deras uppfarter och tittat in i bilar. Man misstänker att männen rekar för bilstöld alt. inbrott i bil. Detta har skett nattetid. Det finns saker du kan göra för att minska risken att få din bil eller bildelar stulna samt försvåra för tjuven.
1. Ställ bilen på en upplyst och synlig plats.
2. Ha ett ljudande larm. Många tror att deras bil har ett ljudande larm, när det i själva verket inte är så.
3. Lägg inte bilnyckeln precis innanför ytterdörren hemma eller i nära anslutning till bilen. Det finns speciella etuier som stänger inne bilnyckelns signal, eller så lägger du den en bit in i bostaden.
4. DNA-märk ratt, navigationsutrustning, däck, bilstereo m.m.
5. Förse fälgarna med hjullås och ratten med en rattkrycka.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-05-06 08:55
Varnar återigen för en oseriös hantverkare som de senaste två veckorna rört sig runt på ön. Enligt uppgift från flera boende på ön är det en engelsktalande man med rödlätt hår, som kör en vit skåpbil med gula registreringsskyltar (engelsk) samt stegar på taket. Han säger att han gjort renoveringsjobb hos din granne och erbjuder sig att sälja lite resterande material billigt alt. göra rent ditt tak m.m. Tacka vänligt men bestämt nej då du annars riskerar att bli lurad.
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/

Pontus Oscarsson 2020-05-06 07:06
Godmorgon,
Glöm inte att låsa dörrarna när ni går och lägger er på kvällen och sätt på skal-larm om ni har ett sådant. Okänd person var och ryckte i dörrhandtaget på fastighet i närheten av Södra Kungsvägen 135. Detta skedde ca klockan 02 natten mellan den 4 och 5 maj. Dörren var dock låst och personen lämnade. Okänt hur denna person såg ut.
Det stjäls även en del cyklar som är låsta men står uppställda på villa-/radhustomter. Natten mellan den 4 och 5 maj stals två cyklar i Mosstorp som stod på tomten. Ställ därför gärna in era låsta cyklar i garage eller förråd under natten så försvårar ni för tjuven att stjäla dessa. https://www.facebook.com/polisen.norrmalm/videos/2582546692069748/
Under gårdagen begicks ett lägenhetsinbrott på Lillåkersvägen 12 där gärningsmannen tog sig in i lägenheten genom att krossa fönstret i balkongdörren. Du som bor i lägenhet på bottenvåning bör se över lås och brytskydd på din balkongdörr samt fönster samt komplettera med larm och dna-märkning.
Ha en bra dag.19 block1908 ord 19 block är markerade. 

Pontus Oscarsson 2020-04-30 08:20
Godmorgon,
Denna vecka har polisen haft s.k. Lidingövecka dvs. områdespoliser har fokuserat sitt arbete till Lidingö baserat på den lokala lägesbilden, medborgarlöften, samverkansöverenskommelse med staden m.m. Tanken är att detta ska vara ett återkommande koncept och ge en ökad förutsägbarhet i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet på Lidingö.
När Corona har försvunnit ser jag framför mig ett mer kontakt- och relationsskapande arbete riktat mot skolor, utsatta och sårbara grupper i samhället m.fl. Just för att öka känslan av trygghet och verka förebyggande. Man rapporterar till mig att det har varit väldigt lugnt på ön. Ett flertal intressanta adresser och platser har besökts.
Dock var det ett inbrott i början av Grindstigen igår fm kl. 10. Gärningsmannen tog sig in i villan genom en källardörr. Området har ingen känd grannsamverkan.
Ha en fin valborg, tänk på att hålla avstånd till varandra.
Jag kommer jobba på ön i natt så vi kanske ses:-)

Pontus Oscarsson 2020-04-29 07:53
Godmorgon,
Varnar återigen för oseriösa hantverkare som den 22 april besökte en målsäganden på Ryttarvägen och lurade henne att tak och skorsten på villan var fuktskadade. De påbörjar “reparationer” på huset och får målsäganden att skriva på ett avtal och betala pengar. Meddela dina medlemmar att INTE teckna avtal med s.k. hantverkare som dyker upp vid dörren. https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/
Ytterligare två bilar (Volvo samt BMW) har fått sina däck stulna på Båtmansvägen samt Larsbergsvägen. Vittne till en av stölderna beskriver gärningspersonerna som två män, cirka 20 år gamla som färdades i en svart Volvo kombi alt. V50. Tips lämnas till https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben/
Vid pågående brott ringer du alltid 112. Se till att DNA-märka dina fälgar och köp låsbultar som inte går att lossa med vanliga verktyg. På så vis försvårar du för tjuven och minskar risken att få dina däck stulna.
Även en moped stals i helgen och du bör helst förvara din moped i ett låst utrymme under natten (om du har möjlighet till det). Se även till att låsa med ett kraftigt, certifierat lås samt DNA-märka mopeden.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-04-30 08:20
Godmorgon,
Denna vecka har polisen haft s.k. Lidingövecka dvs. områdespoliser har fokuserat sitt arbete till Lidingö baserat på den lokala lägesbilden, medborgarlöften, samverkansöverenskommelse med staden m.m. Tanken är att detta ska vara ett återkommande koncept och ge en ökad förutsägbarhet i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet på Lidingö.
När Corona har försvunnit ser jag framför mig ett mer kontakt- och relationsskapande arbete riktat mot skolor, utsatta och sårbara grupper i samhället m.fl. Just för att öka känslan av trygghet och verka förebyggande. Man rapporterar till mig att det har varit väldigt lugnt på ön. Ett flertal intressanta adresser och platser har besökts.
Dock var det ett inbrott i början av Grindstigen igår fm kl. 10. Gärningsmannen tog sig in i villan genom en källardörr. Området har ingen känd grannsamverkan.
Ha en fin valborg, tänk på att hålla avstånd till varandra.
Jag kommer jobba på ön i natt så vi kanske ses:-)

Pontus Oscarsson 2020-04-29 07:53
Godmorgon,
Varnar återigen för oseriösa hantverkare som den 22 april besökte en målsäganden på Ryttarvägen och lurade henne att tak och skorsten på villan var fuktskadade. De påbörjar “reparationer” på huset och får målsäganden att skriva på ett avtal och betala pengar. Meddela dina medlemmar att INTE teckna avtal med s.k. hantverkare som dyker upp vid dörren. https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/
Ytterligare två bilar (Volvo samt BMW) har fått sina däck stulna på Båtmansvägen samt Larsbergsvägen. Vittne till en av stölderna beskriver gärningspersonerna som två män, cirka 20 år gamla som färdades i en svart Volvo kombi alt. V50. Tips lämnas till https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben/
Vid pågående brott ringer du alltid 112. Se till att DNA-märka dina fälgar och köp låsbultar som inte går att lossa med vanliga verktyg. På så vis försvårar du för tjuven och minskar risken att få dina däck stulna.
Även en moped stals i helgen och du bör helst förvara din moped i ett låst utrymme under natten (om du har möjlighet till det). Se även till att låsa med ett kraftigt, certifierat lås samt DNA-märka mopeden.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-04-28 08:43
Godmorgon,
Det skedde ett par bildelsstölder från BMW under helgen i Larsberg samt Timmermansvägen. Det finns saker du kan göra för att minska risken för inbrott och stöld i din bil:
1. Ställ bilen på en upplyst och synlig plats. Synligheten skrämmer förhoppningsvis bort potentiella tjuvar, då det kommer finnas människor runtomkring som kan se vad som pågår och larma polisen.
2. Ha ett ljudande larm. Många tror att deras bil har ett ljudande larm, när det i själva verket inte är så. Dubbelkolla vad som gäller just i ditt fall.
3. Töm alltid bilen på värdesaker innan du lämnar den parkerad – solglasögon, datorer och mobiltelefoner är stöldbegärliga.
4. Lägg inte bilnyckeln precis innanför ytterdörren hemma eller i nära anslutning till bilen. Det finns speciella etuier som stänger inne bilnyckelns signal, eller så lägger du den en bit in i bostaden. Det finns filmer på nätet där du kan se hur tjuvarnas utrustning fungerar när den fångar upp bilnyckelns signal.
5. Stöldmärk utrustning som bilstereo utan löstagbar front, spoilers och fälgar. Förse fälgarna med hjullås och ratten med en rattkrycka.
Ha en bra dag och håll avstånd till varandra.

Pontus Oscarsson 2020-04-27 07:02
Godmorgon,
Inga inbrott i bostäder under helgen.
Dock en bilstöld på Västra Norevägen natten mellan fredag och lördag. Bilen som tillgreps var en Hyundai i20.
Även en båtmotorstöld har uppdagats då man skulle se till sin båt efter vintern. Polisen rekommenderar därför att man inte har kvar motorn på båten under vintern. https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/
Önskar er alla en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-04-23 16:33
Varning!
Jag ber er att återigen informerar era medlemmar om akta sig för att anlita oseriösa hantverkare https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/ Enligt uppgift så kör en vit skåpbil runt i området runt Bertilsbergsvägen och erbjuder sig att utföra arbeten på tomt eller hus. De blir irriterade när inringaren frågar varför de är där.

Pontus Oscarsson 2020-04-21 07:22
Godmorgon,
Inga inbrott i bostäder under dygnet. I samband med att värmen kommer så ökar tyvärr även stölderna av cyklar och mopeder. Du kan försvåra för tjuven genom att inte förvara cykeln eller mopeden utomhus på natten. Lås den även om du har den i ett låst förråd och använd då gärna ett kraftigare certifierat lås.
En s.k. fatscooter har stulits i ett förråd på Bodalsvägen 81 samt en cykel på Kronstigen. Uppgifter om personer som stjäl eller fungerar som hälare eller adresser av intresse för polisen lämnar du via https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/ Ha en fin dag

Pontus Oscarsson 2020-04-20 06:01
Godmorgon,
Efter en tid av väldigt få brott på Lidingö så verkar det nu vara på väg att vända. Det är mer folk i rörelse och således även tjuvarna. Jag ber dig därför att se över det mekaniska skyddet av din bostad och vara mer uppmärksam.
Inbrott i villa på Ekbackevägens slut i fredags mellan kl. 13 och 14.30. Okänd gm bröt upp balkongdörren. Huset ligger väl insynsskyddat mot en skog varpå gm förmodligen kunnat jobba ostört på baksidan av huset. Om du eller dina grannar sett något misstänkt vid tillfället (då det är många människor hemma fortfarande) vänligen tipsa polisen via https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/
Även cykelstölder börjar att öka men du kan minska risken att få din cykel stulen. https://www.facebook.com/polisen.norrmalm/videos/2582546692069748/
Det har förekommit stölder av verktyg m.m. från trädgårdar i bl.a. Torsvik. Tänk på att inte lämna saker framme under natten utan att låsa in dessa i ett förråd eller dylikt.
I media kan du läsa om att våldet mot kvinnor ökat i många länder under Covid-19. Det verkar tyvärr gälla även Lidingö där jag märker av en viss ökning av våld mot kvinnor i förhållande till samma period föregående år. Om du blir utsatt för våld i en nära relation eller misstänker att någon i din omgivning blir utsatt ringer du 112.
Här kan du läsa mer https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/brott-i-nara-relation/
Ha en fin vecka och tänk på att hålla 2 meters avstånd till varandra.

Pontus Oscarsson 2020-04-14 07:53
Godmorgon,
hoppas ni haft en skön påsk.
Det har varit en inbrottsfri påskhelg på Lidingö. Inga rapporterade inbrott i vare sig villa eller lägenhet.
Ha en fin vecka och håll avståndet till varandra.

Pontus Oscarsson 2020-04-08 08:05
Godmorgon, Fortfarande lugnt på ön och endast en del smärre händelser som inte är värt att nämna här. Vill dock ändå rapportera om ett lite annorlunda ärende på Harrstigen där en brevlåda stals någon gång mellan den 3 och 7 april. Ha en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-04-07 08:02
Godmorgon, Den helikopter som befann sig över ön igår kväll berodde på en försvunnen person. Kvinnan hittades dock välbehållen och var egentligen aldrig försvunnen. Hon var hos en väninna och hade glömt bort tiden samt att hennes telefon hade slut på batteri. Maken blev orolig och ringde polisen. Stöld av el-cykel utan porten Högsätravägen 28. OBS! Parkera gärna din cykel inomhus om du har möjlighet till det. Ha en fin dag:-)

Anna Haettel 2020-04-07 09:28
Tack Pontus. Skönt att det inte var någon fara. Jag noterade klotter på den stora DNA-skylten (?) / märkningsskylten vid övergångsstället vid golfbanan i Sticklinge, strax innan avfarten upp till Friluftsvägen om man kommer från centrum. Kanske härjat på fler ställen. Kunde inte fota då jag körde bil. Någon mer som sett nytt klotter på ön? Kan försöka fota senare om av intresse. Hälsningar Anna

Marianne Söderkvist, Gåshaga Brygga Samfällighetsförening 2020-04-07 09:38
Hej, Tog en promenad runt Kottlasjön i lördags. Stigen från parkeringen ftån Breviksbadet till Vattenverket var det mycket klotter på de flesta bänkar. För övrigt var det mycket folk ute vilket är kul men det var inte lätt att hålla avstånd från alla tyvärr. Ha det bra alla 😍 Marianne

Pontus Oscarsson 2020-04-03 08:10
Godmorgon, Ett lugnt dygn på Lidingö. Dock gjorde utredare husrannsakan hos en misstänkt cykeltjuv/hälare som bor på ön med gott resultat. Min förhoppning är att detta kommer påverka cykelstölderna på ön positivt.
Ha en skön helg:-)

Pontus Oscarsson 2020-04-02 07:27
Godmorgon, Det är väldigt lugnt just nu på Lidingö. Inga inbrott i bostäder. Endast en stöld av kopparkrukor vid en bostad på Tyktorpsvägen. Fortsätt att vara uppmärksamma på avvikelser i ditt bostadsområde, meddela varandra och polisen vid något misstänkt och passa på att förstärk skyddet på din bostad med bättre lås, brytbleck, larm och dna-märkning m.m. Ta hand om varandra och ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-03-30 06:36
Godmorgon, Helgen har varit relativt lugnt. Denna tid på året brukar båtmotorstölderna öka men du kan vidta åtgärder för att minska risken att bli utsatt. Förra veckan stals ett gasreglage till en Yamaha utombordsmotor vid Lidingö båtklubb.
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/ Ha en bra dag!

Pontus Oscarsson 2020-03-26 09:08
Godmorgon, Ett mycket lugnt dygn där det märks tydligt att corona-effekten är fortsatt stark. Få anmälningar och frihetsberövade, lite folk och bilar generellt på stan och inga större händelser eller inbrott. Ha en fin dag och håll er friska:-)

Pontus Oscarsson 2020-03-24 07:47
Godmorgon, Igår inkom en anmälan om försök till inbrott i villa någon gång mellan den 4 och 8 mars på Norrkroken i höjd med nummer 14. Okänd gm försökte bryta upp ett fönster på baksidan av villan. I övrigt lugnt. Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-03-23 07:51
Godmorgon, Väldigt lugnt helg på stan förmodligen pga. de tider med Covid-19 som vi befinner oss i. I helgen har ett par cyklar tillgripits på några villatomter. Detta trots att de varit låsta. Om du har möjlighet att förvara din cykel inomhus under natten så gör det.
De senaste veckorna har det även varit några inbrott i bilar på lite olika ställen och på olika tider. Det är inga bildelsstölder utan klassiska stöld genom inbrott. Gm krossar rutan och stjäl t.ex. ett paket eller en dator som lämnats i bilen. Tänk på att inte lämna kvar värdeföremål i din bil. Töm bilen själv!
Ha en bra vecka, kör försiktigt och ta ansvar för att inte sprida ev. smitta vidare.

Pontus Oscarsson 2020-03-20 06:18
Godmorgon, Väldigt lugnt ute och endast 5 anmälningar på ett dygn. Förmodligen pga. den rådande situationen med Covid-19. Dock en stöld av reglageboxar en båt i Östra Bosöhamnen någongång mellan den 17 och 19 mars. Det var flera båtar som bestulits så ni som har er båt där bör kontrollera detta. Meddela gärna era medlemmar som är hemma pga. corona att vara uppmärksamma på fordon och personer de inte känner igen i sitt område. Ha en bra dag och kör försiktigt

Pontus Oscarsson 2020-03-19 05:59
Godmorgon, Med anledning av måndagens inbrott så har polispatrull rört sig extra i området under veckan som varit. De rapporterar att det varit relativt lugnt på Lidingö. Under dygnet rapporterades ett par olovliga körningar och en misstänkt drograttfylla. Ha en bra dag och kör försiktigt

Pontus Oscarsson 2020-03-17
Hej,
Bifogar nyhetsblad från polisens nationella bedrägericentrum och ber er särskilt notera bedragare som utnyttjar situationen kring Corona för att lura främst äldre personer.
Länk till nyhetsblad!

Gerda Woxén 2020-03-17 13:28 (kontaktombud)
Hej – en varning Jag fick för en timme sedan ett telefonsamtal från ett hemligt nummer. De sa att jag hade en kortspärr och skulle skicka mig en förnyelse. Skulle bara i det följande SMS:et svara Ja att min adress var riktig. … mig veterligen har jag idag ingen kortspärr. Så jag läste deras SMS som skickades från tel.nr +46765195274 och såg att det skulle det kosta 179 kr per månad. Jag svarade Nej ingen kortspärr. Skicka inget kort. Jag vill definitivt INTE ha något kort. Försökte sedan ringa +46765195274 ….. men fick svaret Telefonnumret är ej i bruk ! De hänvisade också till avtalsinformation på http//out.io/436c … men dit kommer man inte fram!
Så se upp!
Gerda Woxén

Pontus Oscarsson 2020-03-17 11:31
Ber om vaksamhet angående fordon. Boende på Höguddsvägen observerade i lördags kl 20:30 en vit BMW med registreringsnummer HXT695 som körde långsamt i deras bostadsområde. Det väckte misstanke hos de boende. Bilen är hemmahörande i Västerås men i övrigt inget anmärkningsvärt vare sig med ägare eller bilen.

Pontus Oscarsson 2020-03-17 09:42
Hej, Igår var ett inbrott i villa på jaktstigen i Askrike ca.11.00-11.15 bryt på bakdörr, bilnycklar stals och man sågs köra i väg med bilen. Polis anträffade senare bilen vid påfart på Lidingöbron. Ber om extra uppmärksamhet i området runt Askrike, Grönsta, Näset, Rudboda och Björnbo. Uppmärksamma dina medlemmar och be dem se över sitt skydd på bostaden, förvara värdesaker säkert m.m.

Se även coronabedragare! (länk)

Pontus Oscarsson 2020-03-16 12:17
Höjd vaksamhet pga. händelse rapporterad av boende på Östermalm. Onsdagen den 11 mars runt 21.30-tiden sågs en lång mörkhyad man, runt 20 år med en stor vinterjacka med päls runt luvan ringa på dörrar i fastigheten. När någon öppnade frågade han efter Tomas. När ingen öppnade ringde han till någon från sin mobil. Flera boende har även upptäckt att tejpbitar satts upp på flera dörrar.

Pontus Oscarsson 2020-03-16 06:43
Godmorgon, En väldigt lugn helg på Lidingö med endast 9 anmälningar varav några smitningar från parkeringsskada, ett påkört rådjur samt en förlustanmälan. Varning för bedrägerier! I fredags eftermiddag blev en kvinna boende på Valhallavägen på Östermalm uppringd av en man som utgav sig för att vara polis. Mannen säger att han strax kommer förbi och hämtar upp kvinnans smycken och kontanter då det varit mycket inbrott i området. Efter en stund kommer det en man till lägenheten iklädd något som liknar en uniform (mörkblå skjorta och uniformsbyxor) varpå kvinnan lämnar sina värdesaker till honom. Så skyddar du dig:
1. Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som t.ex. polisen.
2. Kontrollera personen som ringer, skickar mejl eller ringer på dörren. Om personen säger sig vara polis kontakta 114 14 för att komma till växeln och där be att få ta reda på om det är en polis. Är det personal från någon annan myndighet eller företag ringer du deras växel. Be dem kontrollringa personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.
3. Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro.
Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare. Ha en fin vecka, kör försiktigt och glöm inte att tvätta händerna.

Pontus Oscarsson 2020-03-12 07:37
Godmorgon, Inbrottsvarning särskilt riktat mot boende i områdena Kappsta, Mölna, Skärsätra och Kottla. Igår vid 13-tiden larmades flera patruller till ett inbrott i villa på Törnrosvägen i höjd med nr. 24. Gärningsmannen bröt för ovanlighetens skull upp entrédörren men hann endast vara i villan en kort stund pga. larm. Polis och vaktbolag var på plats men lyckades inte hitta gärningspersonen. Dock säkrades film från övervakningskamera och diverse spår som skospår och ev. sekret. Gärningspersonen var en man, iklädd keps, huvtröja, tighta jeans och ljusa sneakers. Han bar en stor väska över ena axeln. I söndags kväll larmades Securitas till Lidingö båtklubb med anledning av inbrott. Gärningsmän stal delar till en båtmotor och diverse verktyg. Då båtsäsongen snart är igång är det bra om du har kunskap om hur du skyddar dig mot att få din båt eller båtmotor stulen https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/ I takt med att våren är i antågande ökar även cykelstölderna. Igår stals en cykel utanför Coop Skeppet på Lidingö. Titta på denna korta film och skaffa dig kunskap om hur du undviker att få din cykel stulen https://www.facebook.com/polisen.norrmalm/videos/2582546692069748/ Ha en bra dag och kör försiktigt

Pontus Oscarsson 2020-03-10 07:01
Godmorgon, Ett extremt lugnt dygn med endast 5 anmälningar. Inget speciellt i dessa. Natten till måndag försökte dock någon stjäla en bil vid Baggeby Gårdsväg nr 1. Personen lyckades dock inte utan gjorde endast stor skada på fordonet. Bilen var en Ford Escort -93 varför jag tror att detta var ett verk av ungdomar och definitivt inte några bildelstjuvar. Ha en fin dag och kör försiktigt

Pontus Oscarsson 2020-03-09 06:04
Godmorgon, Det har varit en lugn helg på Lidingö utan några inbrott i bostäder. Natten mellan torsdag och fredag var det dock någon som försökte stjäla baklyktan på en Range Rover i höjd med Laxvägen 70 utan att lyckas. Det har de senaste dagarna varit några inbrott i hantverkarbilar där man stulit verktyg som lämnats kvar i bilarna över natten. Undvika att lämna verktyg eller andra värdeföremål i era bilar under natten om ni parkerar utomhus. Den gamla slogan “Töm bilen själv annars gör tjuven det” gäller fortfarande! Denna vecka är det nationell trafikvecka med inriktning på alkohol och droger. Jag önskar alla en fin vecka och att ni kör försiktigt.