Johanna Frändén, mottagare av Jolopriset den 2 oktober 2021

Det var med stor glädje att Styrelsen äntligen fick överlämna 2020 års pris till journalist Johanna Frändén den 2 oktober 2021. Och det var en tydligen glad och också stolt prismottagare som har inväntat ett slut på covid-19-restriktionerna för att kunna ta emot priset.
Den 40-åriga prismottagare tackade med ett lätt och ledigt tal om sin journalistiska karriär, dock utan att nämna de fina pris hon genom åren redan har fått för sin utomordentliga journalistik eller om den utmaningen det måste ha varit att vara kvinna inom ett mycket mansdominerat yrkesområde.

Johanna Frändéns lust att skriva, förmedla och debattera är uppenbar när man ser henne på tv, läser hennes artiklar eller hennes brev till Carl Johan De Geer i boken ”Att segra är banalt” som har kommit ut i augusti. Den lusten är lika uppenbar när hon ställer sig fram för Jolosällskapet och börjar berätta. Hon pratar snabbt och medryckande – och man förstår att hon fort lärde sig att skriva klart reportagen från fotbollsmatchen innan matchen blåst av. Ingen tvekan om att Jolopristagaren älskar sitt yrke och säkert har det som Jolo: inte en dag utan ord på papper.

Med början i sportjournalistiken, som utan att vara första prioritet blev en möjlighet på journalistutbildningen i Göteborg, har hon utvecklat sin stil, som nu omfattar mycket mer än ”bara” fotboll.
Under de senaste tio år har hon haft sin utkikspost i Paris. Det var Zlatan som ”förde” henne dit, men hon har stannat där. I många år hade hon kontrakt på att följa alla den legendariska fotbollsspelarens steg, så hon bevakade noggrant hans resa och spel från Italien och Spanien till fotbollsklubben PSG i Paris. En inte helt enkel journalistisk uppgift att ha fokus på en mycket tystlåten och inte just samarbetsvillig stjärna i främmande länder. Men det gick ju mera än bra.
Med mycket få kvinnliga kollegor inom sportjournalistiken har Johanna Frändén hittat sina förebilder inom andra områden, utrikeskorrespondenten Kristina Kappelin har med sitt förebildliga sätt att förmedla såväl kultur som politik från ett annat land och språk varit en av dem. Konsten att få oss att se oss själva genom en annan kulturs perspektiv. Vilket ju precis är vad Jolo var en mästare på.
Johanna Frändén avslutade med att läsa en bit från Jolos porträtt av en kvinnokarl på corson från 1971 där han undrar hur de sydländska männen lyckas med att bete sig mot kvinnor som ”vi nordbor blir skällda för att göra”.

Text och bild: Hanne Fokdal Barnekow

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com