Grannsamverkan, händelserapporter

För äldre rapporter, se Historik. Här visas bara innevarande och föregående månads rapporter

Pontus Oscarsson 2020-10-29 07:31
God morgon,
Igår eftermiddag ringde en man på dörren till ett hus på Svalvägen. Mannen påstod att han hette Said och kom från Svt och försökte komma in i målsägandens hus. Han visade ingen legitimation och sa att han ville filma utanför och inuti huset. Målsäganden släppte inte in mannen, som då åkte därifrån, utan ringde Svt som inte kände till något om någon filminspelning på adressen. Mannen var ca 50-55 år, ca 170 cm lång, lite rund om magen, propert klädd och talade svenska utan brytning. Han färdades i en mörk kombi okänt reg.nr. Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-27 16:39
Hej,
På förekommen anledning vill jag påminna er som är kontaktombud för grannsamverkan om vikten av kanaler att få ut information till medlemmarna i din grannsamverkansförening. Jag har idag pratat med en person som utsatts för en stöld och ingår i ett befintligt grannsamverkansområde. Personen har bott där i ca 2,5 år men aldrig fått någon av den information jag skickar ut i form av mejl eller nyhetsbrev. Om grannsamverkan ska fungera är det viktigt att dela information och varna varandra när något är på gång. Det är viktigt att mina varningar och brottsförebyggande tips och råd når medlemmarna och inte stannar hos er som kontaktombud!
Om ert grannsamverkansområde är för stort och ohanterligt, så att ni inte uppmärksammar om det flyttar in nya medlemmar i området så rekommenderar jag att minska ner kontrollspannet på ert område. För att grannsamverkan ska fungera optimalt behöver alla medlemmar vara informerade om grunderna för grannsamverkan.

Var allmänt vaksam
Var allmänt vaksam om onormala händelser inträffar och kontakta polisen på 114 14 om du upptäcker något som verkar misstänkt. Vid lämplig tidpunkt bör du också informera kontaktombudet. Uppmärksamhet som märks är avskräckande för tjuven.

Meddela grannar och/eller kontaktombud
Meddela dina grannar och/eller kontaktombud om du är bortrest mer än några dagar – det gör att uppmärksamheten ökar runt ditt hem.

Förvara värdesaker och värdehandlingar säkertFörvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt. Ju mer värden du har desto mer intressant blir det att bryta sig in.

Skaffa dig kunskap
Vara förtrogen med de tips om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem som finns i denna folder, i utbildningsfilmerna och på
https://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/.
Att åtgärda svagheter i ditt hem gör skillnad och försvårar för tjuven.

Vänlig hälsning
Pontus Oscarsson

Pontus Oscarsson 2020-10-26 07:27
God morgon,
En mycket hektisk helg i city med diverse bråk, fylla m.m.
Lidingö har dock varit relativt och inga inrapporterade inbrott.
Jag vill även återigen varna för bedrägerier mot äldre (som jag varnade för via mejl i fredags). Ett antal äldre personer cirka 95 år boendes på Lidingö har blivit uppringda av en person som uppger sig att vara från ett kreditföretag. Personen påstår att någon ansökt om lån i målsägandens namn och att personen skulle hjälpa målsäganden att göra en polisanmälan. Man frågar vilken bank målsäganden har och att en person från aktuell bank strax skulle komma och hämta målsägandens bankkort. Efter en stund kommer en man hem till målsäganden och hämtar bankkort och ber att få koden till kortet. Strax efteråt tar någon ut pengar på målsägandens kort. Signalementet (som är väldigt vagt) från en av dessa händelser är en man, mörkhyad, svartklädd och munskydd. Via nedan länk kan man läsa mer om hur man kan skydda sig mot bedrägerier:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/
Värt att nämna är även att någon stal hjulen på en bil på Häggtunet natten mellan lördag och söndag.
Ha en fin vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-22 08:06
Igår vid 13.30-tiden har två män, varav den ena stämmer in på det signalement jag tidigare lämnade, knackat på hus i Askrike. De frågar efter adresser som är helt uppenbara och går runt i området. Om ni råkar ut för detta så ring 112 och uppge att ett inbrott förmodligen är nära förestående i ert område.

Pontus Oscarsson 2020-10-22 07:56
God morgon,
Det har anmälts ytterligare ett inbrott i måndags vid 12-tiden på Mölnavägen samt ett inbrott på Amorvägen någon gång under gårdagen den 21 oktober. Som jag befarade i förra veckan har vi en person som är mycket brottsaktiv just nu på Lidingö. Det verkar vara en ensam gärningsperson som nästan uteslutande bryter sig in genom entrédörrar.
Ni rekommenderas starkt att se över det mekaniska skyddet på ert hus dvs. lås på fönster och dörrar, brytskydd m.m. samt komplettera med larm och gärna DNA-märkning. Förvara era värdesaker såsom bilnycklar, smycken, pass m.m. säkert, gärna i ett värdeskåp som förankras i väggen. Var uppmärksamma på personer ni inte känner igen i ert närområde och hjälp varandra att hålla ett extra öga på grannens hus. Den person som fastnat på övervakningskameror vid något av tillfällena är ca 30 år, ljusbrun hy, normal kroppsbyggnad, ca 170-180 cm lång, ibland lite mörkt skägg. Han är ofta iklädd en s.k. sotar-mössa, grön eller blå längre täckjacka, vita gympaskor samt en mörk/svart större axelremsväska som han hänger på ryggen. Hans modus är att gå fram till entrédörren och ringa på. Om han märker att någon är hemma så frågar han efter vägen till någon adress och om han märker att han filmats eller är iakttagen så går han därifrån. Om ingen öppnar/är hemma så bryter han entrédörren. Polisens brottssamordning och utredningsenhet arbetar för att få fram identitet på gärningsmannen.
Ha en bra dag och kör försiktigt i höstrusket.

Pontus Oscarsson 2020-10-20 08:08
God morgon,
ett väldigt inbrottsdrabbat dygn varför jag ber er och era medlemmar om extra uppmärksamhet. Vid pågående brott ringer ni 112. Ser ni en person som stämmer in på signalementet nedan ringer ni 114 14.
Just nu har det skett flera inbrott med samma modus där gm bryter sig in genom ytterdörren och stjäl bilnycklar och bil. Det är därför viktigt att du aldrig förvarar bilnycklar eller andra värdesaker lättåtkomligt. Helst ska dessa förvaras i ett värdeskåp. Se även till att du har ytterdörren låst även då du är hemma.
Inbrott på Trädgårdsvägen någon gång under gårdagen där okänd gm bröt upp ytterdörren till en villa. Bilnyckel men ingen bil tillgripen. Igår eftermiddag vid 15-tiden begicks ett inbrott i villa på Slånbärsvägen på Lidingö (Killinge). En okänd gärningsman har brutit upp ytterdörren till villan och tagit bilnycklar till en BMW X5. Ev. cyklade mannen till adressen. Polisinsatsen pågick i olika former i drygt 3,5 h. Anledning till den utdragna insatsen var att vi hade patruller snabbt ute på Lidingö och känslan var att bilen fortfarande befann sig på ön. Under insatsen blev det längre väntetider då en pejling efter fordonet pågick med hjälp av ett SIM-kort i bilen. Dock lyckades inte BMW få fram bilens position, varpå insatsen till slut var tvungen att brytas ner och bilen larmades ut för allmän spaning.
Strax innan försökte en man med nedan signalement ta sig in i en villa på Kullavägen men avbryter då han ser att huset är försett med övervakningskameror. Mannen beskrivs i ärendet från Kullavägen som cirka 30 år, tunt, mörkt skägg i skepparkrans, grön jacka med bruna knappar och brun krage, grå mössa/toppluva, gråmelerad luvtröja, mörkblå byxor, svart/mörkblå axelremsväska, vita sneakers, svarta handskar.
I förra veckan begick en liknande stöld på Svalvägen där bilnycklar hängde på en krok i hallen. Det är troligt att det är samma man som begår dessa inbrott då signalementet överensstämmer relativt väl mellan de olika brotten.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-15 08:17
God morgon,
När det blir mörkare så vet vi att risken för inbrott ökar. Höstlovet vecka 44 är historiskt sett den mest inbrottsdrabbade veckan.
Igår eftermiddag bröt okänd gm upp ytterdörren till en villa på Svalvägen i höjd med nr 17. Väl inne i villan stal man bilnycklar och sedermera målsägandens bil. Har du inte sett över skyddet av din bostad så är det hög tid nu. Dvs. godkända lås på dörrar och fönster samt brytskydd och komplettera gärna med larm, DNA-märkning och utebelysning. Förvara dina värdesaker i ett värdeskåp när du inte är hemma t.ex. pass, pengar, smycken, bilnycklar. Var även uppmärksam och meddela dina grannar om du ser något avvikande i ditt bostadsområde. Vid pågående brott ring polisen 112.
Sprid till dina vänner och släktingar som bor på Lidingö och ännu inte har grannsamverkan att de kan höra av sig till pontus.oscarsson@polisen.se om de är intresserade av att starta upp grannsamverkan i sitt bostadsområde.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-10-12 07:03
God morgon,
Helgen ser ut att ha varit väldigt lugn på Lidingö. Natten mellan torsdag och fredag förra veckan stals en moped på en tomt vid Mosstorpsvägen. Mopeden var låst med kedja och rattlås men stals ändå varför det alltid är bäst att låsa in sin moped i garage på natten om man har den möjligheten.
Positivt är ändå att stölderna av mopeder har halverats om man jämför januari till oktober 2020 med samma period 2018 och 2019.
På torsdag den 15 oktober kl. 19.00 är de som vill välkomna på en trygghetsvandring i Ropsten (samling busstorget) tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning. Jag och kommunpolisen på Östermalm kommer också att närvara. Ni anmäler ert deltagande till linda.wikman@stockholm.se
Ha en bra vecka

Pontus Oscarsson 2020-10-08 09:03
God morgon,
Vill uppmärksamma er på att stölderna av båtmotorer generellt sätt brukar öka under oktober och november. Minska risken att få din båtmotor stulen eller delar av denna genom att ta bort den från båten direkt. Igår stals motorn från en rib-båt vid Ängshyddevägen. I övrigt ett lugnt dygn.
Ha en bra dag.

Torkel Danielsson 2020-09-30 12:00
Jag vet inte om jag är ensam om detta: Jag kör runt 60 km/t här på ön, framför mig ligger ett traktorskyltat fordon; jag behöver inte sakta ner. Kanske dags för en poliskontroll vid skolorna?
Pontus Oscarsson 2020-09-30 12:06
Hej, jag är medveten om att det körs fort på många ställen på Lidingö. Både av mopedbilar och vanliga bilar. Vi har återkommande trafikkontroller på olika platser på ön och jag har möten med stadens trafikkontor. Om ni har önskemål om någon speciell plats som behöver kontrolleras eller göras hastighetsnedsättande åtgärder på så mejla mig samt Lidingö stad.
Susanne Drougge2020-09-30 18:01
Kan bara bekräfta Torkels upplevelse. Runt Larsberg, Högsätra, Gångsätra, Hersby, Kottla, Grönsta/Vallen, Läroverksvägen och Vasavägen/Kottlavägen.
Med vänlig hälsning Susanne
L-G Andersson 2020-09-30 18:24
Och naturligtvis på Södra Kungsvägen
Susanne Drougge 2020-09-30 18:24
Japp
Elisabet Cassel 2020-09-30 18:30
Glöm inte Norra Kungsvägen vid Rudboda!!! Där är det 40km/Tim men inte många som håller 40, dessutom körs det OFTA mot rött ljus både vid Fågelsträcket/Grankottevägen och Bosövägen/Rudboda Torg. Det är många barn och äldre som använder dessa övergångsställen.
Torkel Danielsson 2020-10-02 09:35
Antagligen ser vi alla detta i våra närområden. Norra Kungsvägen vid Lidingövallen tycks vara oemotståndlig; en sänka att dra igenom med en rolig chikan (rondell) i vägen att forcera. Man behöver inte titta på, man hör. Håller annars med Elisabet; Rudboda är illa drabbat.

Pontus Oscarsson 2020-10-02 06:53
God morgon,
I måndags cyklade en målsäganden på Lidingöbron i riktning mot Lidingö. Hon hade sin väska i cykelkorgen då två killar cyklar förbi henne och rycker väskan ur korgen och cyklar ifrån henne. Okänt signalement. Lidingö Nyheter skriver i sin artikel att det var ett rån men det är felaktigt.
Stöld av bil på långtidsparkeringen vid Källängsvägen någon gång sedan i lördags.
Ha en fin helg.

Pontus Oscarsson 2020-09-30 07:55
God morgon,
Styrgruppen för grannstödsbilen har planerat att träffas den 6 oktober för att diskutera möjligheten att i någon form börja köra GS-bil igen.
Under helgen har det varit en del bildelsstölder på Lidingö. Ber er därför att vara extra uppmärksamma i era resp. områden. Ofta rekar man bilar på dagarna för att begå stölderna på nätterna. Man gömmer sedan de inplastade bildelarna i en närliggande skogsdunge för att hämta upp dessa nästkommande dag. Parkera bilen i garage om du har möjlighet till det. Tänk på att inte förvara s.k. keyless-nycklar lättåtkomligt utan i plåtetui en bit från entrédörren.
Inbrotten i villa hittills i år ligger något över 2019 års siffror i september. I dagsläget har det skett 38 inbrott i villa jmf. med 32 förra året. Glädjande är att inbrott i lgh endast är 9 stycken i år jmf. med 23 förra året. Bildelsstölder ligger på nästan samma nivåer som förra året den här tiden. I dagsläget har 48 brott anmälts jmf. med 53 stycken 2019.
Dygnet har dock i övrigt varit lugnt och jag önskar er en fin dag.

Pontus Oscarsson 2020-09-28 08:00
God morgon,
Löningshelg är alltid mycket att göra och även denna helg.
Inbrott i bilar på Toppmurklevägen och blåklockevägen där man stulit GPS och instrumentpanel.
Natten mot lördag blev en 15 årig kille utsatt för grov stöld (det förekom inget hot eller våld därav inte rån) av två yngre killar i Askrike. En misstänkt person är namngiven.
Denna vecka träffar jag och fältkurator elever på Källängens skola och pratar förebyggande kring personrån.
Ha en bra vecka.

Pontus Oscarsson 2020-09-23 08:41
God morgon,
Strax efter kl.02 i natt ringde en villaägare på Saltsjövägen polisen då han i sin övervakningsutrustning kunde observera vad han trodde var biltjuvar på hans tomt. En insats drogs igång med totalt 8 polisbilar och med hjälp av hundpatrull kunde en gärningsman gripas. Personen fördes senare till sjukhus med hundbett. En skåpbil kunde även lokaliseras i närområdet och efter husrannsakan i denna påträffades fem cyklar och el-cyklar till ett uppskattat värde av 60 000 – 70 000 kronor. I fordonet påträffades handlingar som leder till ett antal andra personer vilket har stort underrättelsevärde då dessa personer förekommer med organiserade stölder sedan tidigare.
Tänk på att låsa in din cykel i garage eller dylikt om du har möjlighet till det. Cyklarna som tillgreps verkar ha stått relativt öppet på villatomter i området. Var noga med att låsa cykeln med ett certifierat lås även om du ställer den på din tomt. Märk din cykel med DNA då detta försvårar för tjuven att avyttra cykeln och underlättar identifiering för polisen.
Ha en bra dag och glöm inte cykelhjälmen:-)

Pontus Oscarsson 2020-09-21 07:16
Godmorgon,
Då var semestern slut för denna gång och jag är åter.
Hoppas ni haft det bra.
Med mörkret ökar risken för inbrott. Se över det fysiska skyddet på din bostad (dvs. lås och brytskydd) och komplettera med larm och dna-märkning.
I fredags em var det inbrott i en villa på Oxeltunet i höjd med nr 22. Okänd gm bröt sig in genom altandörren. På kvällen vid 20-tiden var det ytterligare ett inbrott på Vattentornsvägen i höjd med nr 15 där gm brutit sig in genom ett fönster på baksidan. Ett försök till inbrott under fredagen då boende upptäckte brytskador på sin altandörr på Södra Kungsvägen i höjd med 215.
Ha en bra vecka 🙂

Pontus Oscarsson 2020-09-03 06:58
Godmorgon,
Igår såg en målsägande sin stulna cykel för försäljning på applikationen Shpock och bestämde träff med säljaren/hälaren. Målsäganden tog även kontakt med polisen som tillsammans med målsäganden mötte upp hälaren vid Bertilsvägen. Hälaren upptäckte dock polisen och lyckades undkomma in i skogen.
Köp aldrig en cykel som du misstänker kan vara stulen. Om upptäcker din stulna cykel för försäljning så ta kontakt med polisen. Vi har under året gjort ett antal tillslag mot cykelhälare på bl.a. Lidingö.
Undvik att parkera din cykel utomhus på natten. Se till att låsa den med ett certifierat lås och DNA-märk den gärna. Det försvårar för tjuven/hälaren och underlättar för polisen att identifiera din cykel.
Under natten stals hjulen till en bil (okänt märke) på Fregattvägen. Parkera helst i garage, använd låsbultar alt. hjullås och DNA-märk dina hjul så minskar du risken att få dina hjul stulna.
Nu tar jag semester några veckor och är tillbaka den 21 september. Min kollega kommer att skriva på Coyards mellan den 13 och 21 sep.
Polisen stänger dock aldrig för semester och du når oss som vanligt på 114 14 alt. 112.
Ha en fin dag.