Grannsamverkan, händelserapporter

För äldre rapporter, se Historik. Här visas bara innevarande och föregående månads rapporter

Pontus Oscarsson 2020-11-30 07:44 (mail)
Jag vill bara uppmärksamma er på att det varit ett inbrott på Jaktstigen i höjd med nr 30 någon gång mellan den 27 och 30 november. Meddela gärna era grannar att vara extra uppmärksamma och se över skyddet av sina bostäder. December är historiskt en inbrottsdrabbad månad. Gärningsmannen har tagit sig in i villan genom att bryta upp en fönster till uterummet.
Vid pågående brott ring 112.

Pontus Oscarsson 2020-11-27 07:35
God morgon,
Vid 12-tiden i onsdags blev en person bestulen på sin väska vid Baggeby torg. Målsäganden skulle hjälpa en person att kliva på bussen och ställde sin väska utanför bussen. När målsäganden går ut från bussen för att ta sin väska är den borta. Okänt vem som stal denna. Tänk på att alltid ha uppsikt över din väska eller dylikt då du är i publika miljöer. December brukar vara en inbrottsdrabbad månad så jag ber alla att vara lite extra uppmärksamma och även se över skyddet av sin bostad (lås, brytskydd, belysning, larm m.m.). En hög polisnärvaro samt att några brottsaktiva är inlåsta i kombination en aktiv grannstödsbil och grannsamverkan samt stadens väktare har dock resulterat i färre inbrott de senaste månaderna.
Trevlig helg, kör försiktigt och glöm inte att använda reflex.

Pontus Oscarsson 2020-11-18 08:30 (som e-mail)
Hej,
Jag behöver din hjälp med att försöka gripa den person/personer som lurar äldre personer på Lidingö. Ring 112 direkt om du råkar ut för det som 90-åriga Berit (OBS! fingerat namn) råkade ut för. Då har polisen en chans att vara hos dig om gärningspersonen kommer. Prata även gärna med dina äldre anhöriga om detta.
Tisdagen den 17 november ringde en man till Berit och utgav sig för att jobba för Wasa kredit. Han sa att hon ansökt om ett lån. När Berit sa att det inte stämde sa mannen att hon då förmodligen blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Mannen skulle be nordeas säkerhetsavdelning att skicka hem en person för att hämta Berits bankkort och pinkod för att avhjälpa problemet. Berit vidhöll att enbart hennes personliga bankman fick komma, annars skulle hon inte lämna ifrån sig någonting.
Cirka 45 minuter senare dök en man upp utanför Berits bostad men då Berits bankman inte var med sade hon att hon inte tänkte lämna ifrån sig någonting alls. Mannen gick slutligen därifrån tomhänt.
Signalementet är så knapphändigt att det inte är någon mening att skriva det här.
Vänlig hälsning

Pontus Oscarsson 2020-11-17 07:30
God morgon,
Igår mellan klockan 14 och 17.30 var det tyvärr ett inbrott på Oskarsvägen i höjd med nr 22. Gärningsmannen tog sig in genom att bryta upp ett fönster på baksidan av fastigheten.
Vi hade många patruller på ön igår då vi jagade tjuvar som vi misstänker var och hämtade upp bildelar från helgens stölder från BMW. Personal på en förskola i Sticklinge observerar en person som plockar upp en ratt ur en lövhög och ringer polisen. Vi lyckas få stopp på det aktuella fordonet och gör husrannsakan i fordonet. Vi hittar inga bildelar i fordonet men dock plastfolie som brukar användas för att paketera bildelar. Det finns inga gripandeskäl men man upprättar underrättelseuppslag då uppgifterna är mycket intressant i arbetet mot organiserad tillgreppsbrottslighet.
Det är mycket positivt att boende och polis samverkar för att identifiera och störa dessa personer. Förhoppningsvis väljer de att inte operera på Lidingö då risken att bli upptäckt är för stor.
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-16 08:13
God morgon,
Natten mellan fredag och lördag samt lördag och söndag har det skett stölder av utrustning från BMW på Kometvägen, Säterstigen och Stenbitsvägen. I samtliga fall har höger sidoruta krossats och larmet verkar inte ha utlöst. Vanligt modus för dessa brott är att gärningsmännen rekar lämpligt objekt dagarna innan stölden, efter stölden plastar man in bildelarna och gömmer dem under buskage/granar i en närliggande skogsdunge. Anledningen till detta är att risken att bli stoppad under natten med bildelar i bilen är betydligt högre än på dagen. Man kommer istället någon dag senare och hämtar upp bildelarna med en bil där delarna inte är synliga.
Det har den senaste veckan varit stor uppmärksamhet på skåpbilar (både svensk- och utlandsregistrerade) som rört sig på Lidingö och bl.a. erbjudit sig att hämta skräp. Jag nämnde specifikt två intressanta registreringsnummer förra veckan i ett mejl och bad er kontakta polisen via 112 om dessa bilar var synliga.
På förekommen anledning känner jag att jag måste förtydliga att det innebär inte att alla skåpbilar är inblandade i stölder av bildelar. Att t.ex. se en skåpbil i området där man bor är inte skäl att ringa 112. Risken är 112 blir överbelastat med samtal och att den person som ringer i ett akut ärende inte får hjälp tillräckligt fort. Om det inte är ett pågående eller nyligen inträffat brott så ringer du istället 114 14.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-11 18:12
God kväll,
Jag har fått information om att en vit, lätt lastbil med grått kapell (i plast) rör sig på ön och går in på tomter för att de vill hämta upp diverse skräp och trädgårdsavfall. Det är en man och kvinna i bilen och mannen upplevs som otrevlig och påstridig när han ombeds lämna tomten. Oklart om detta är någon form av oseriösa hantverkare eller om de rekognoscerar för stölder. Jag ber er vara uppmärksamma på detta.
Försök se ett registreringsnummer och återkom till mig med det på pontus.oscarsson@polisen.se

Pontus Oscarsson 2020-11-11 06:43 God morgon,
Igår begicks en grov stöld (åldringsbrott) på Roslagsgatan på Östermalm. En man (mycket vagt signalement) lurar sig in hos en äldre kvinna och uppger att han är från kyrkan. När hon ska hämta vatten åt honom så tillgriper han plånboken och lämnar. Jag flaggar upp det för er då det inte är otänkbart att han dyker upp på Lidingö.
Under natten till tisdagen begicks ytterligare katalysatorstölder på Toyota Prius i Baggeby och Högsätra. Var extra vaksamma på personer som ser ut att “meka” med ljuddämpare/avgasrör sent på kvällarna/nätterna. Ta gärna fotografier av dessa om möjligt, notera reg.nr på ev. bilar och ring 112 vid misstanke om pågående brott.
Jag behöver er hjälp med uppgifter om vem/vilka som klottrar taggarna “Spooky” “181” och “Zok”. I förra veckan klottrades dessa taggar i parkeringsgaraget i Brevik men har även förekommit på andra ställen på södra ön. Hör av er till pontus.oscarsson@polisen.se om ni har några idéer om vem eller vilka dessa personer är.
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-09 06:29
God morgon,
Natten till söndag så stals däcken till en VW Tiguan vid Källängsvägen 26 samt ännu en katalysator från en Toyota Prius på Bodalsvägen 10.
I söndags anmäldes ett inbrott i en villa på Tulevägen i höjd med Riddarvägen. Inbrottet skedde förmodligen redan på tisdagen den 3 november men målsäganden reagerade inte på att det hade varit ett inbrott. Inga skador på någon dörr eller fönster utan endast saker utslängda på golvet i ett av rummen i huset. Målsäganden upptäcker i söndags då hon skulle använda sina smycken att dessa var borta och misstänker inbrott.
Ha en fin vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-11-02 07:20
God morgon,
I fredags arbetade jag och en kollega kväll/natt riktat mot ungdomar och narkotika/alkohol på Lidingö och Östermalm. Väldigt lugnt och förvånansvärt få ungdomar ute på stan. Lördagen likaså. Vi besökte samtliga ungdomsgårdar och samverkade med fältkuratorer som också var ute under natten.
Nattvandrare hade planerat att gå under helgen men valde att ställa in pga. de nya skärpta råden kring covid19. En del skadegörelse på bilar och stölder bl.a. av jacka och sparkcykel utanför Källängens fritidsgård, bildäck i Bodal.
Katalysatorstölderna på Toyota Prius årsmodell 2002-2008, som jag varnade för, för ett par veckor sedan verkar nu ha kommit till Lidingö. Om du har en dylik bil så rekommenderar jag att du parkerar i garage om du har möjlighet till det.
I söndags hade vi laserkontroll på Lidingöbron vilket resulterade i tre omhändertagna körkort och en grov olovlig körning.
Ha en bra vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-29 07:31
God morgon,
Igår eftermiddag ringde en man på dörren till ett hus på Svalvägen. Mannen påstod att han hette Said och kom från Svt och försökte komma in i målsägandens hus. Han visade ingen legitimation och sa att han ville filma utanför och inuti huset. Målsäganden släppte inte in mannen, som då åkte därifrån, utan ringde Svt som inte kände till något om någon filminspelning på adressen. Mannen var ca 50-55 år, ca 170 cm lång, lite rund om magen, propert klädd och talade svenska utan brytning. Han färdades i en mörk kombi okänt reg.nr. Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-27 16:39
Hej,
På förekommen anledning vill jag påminna er som är kontaktombud för grannsamverkan om vikten av kanaler att få ut information till medlemmarna i din grannsamverkansförening. Jag har idag pratat med en person som utsatts för en stöld och ingår i ett befintligt grannsamverkansområde. Personen har bott där i ca 2,5 år men aldrig fått någon av den information jag skickar ut i form av mejl eller nyhetsbrev. Om grannsamverkan ska fungera är det viktigt att dela information och varna varandra när något är på gång. Det är viktigt att mina varningar och brottsförebyggande tips och råd når medlemmarna och inte stannar hos er som kontaktombud!
Om ert grannsamverkansområde är för stort och ohanterligt, så att ni inte uppmärksammar om det flyttar in nya medlemmar i området så rekommenderar jag att minska ner kontrollspannet på ert område. För att grannsamverkan ska fungera optimalt behöver alla medlemmar vara informerade om grunderna för grannsamverkan.

Var allmänt vaksam
Var allmänt vaksam om onormala händelser inträffar och kontakta polisen på 114 14 om du upptäcker något som verkar misstänkt. Vid lämplig tidpunkt bör du också informera kontaktombudet. Uppmärksamhet som märks är avskräckande för tjuven.

Meddela grannar och/eller kontaktombud
Meddela dina grannar och/eller kontaktombud om du är bortrest mer än några dagar – det gör att uppmärksamheten ökar runt ditt hem.

Förvara värdesaker och värdehandlingar säkertFörvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt. Ju mer värden du har desto mer intressant blir det att bryta sig in.

Skaffa dig kunskap
Vara förtrogen med de tips om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem som finns i denna folder, i utbildningsfilmerna och på
https://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/.
Att åtgärda svagheter i ditt hem gör skillnad och försvårar för tjuven.

Vänlig hälsning
Pontus Oscarsson

Pontus Oscarsson 2020-10-26 07:27
God morgon,
En mycket hektisk helg i city med diverse bråk, fylla m.m.
Lidingö har dock varit relativt och inga inrapporterade inbrott.
Jag vill även återigen varna för bedrägerier mot äldre (som jag varnade för via mejl i fredags). Ett antal äldre personer cirka 95 år boendes på Lidingö har blivit uppringda av en person som uppger sig att vara från ett kreditföretag. Personen påstår att någon ansökt om lån i målsägandens namn och att personen skulle hjälpa målsäganden att göra en polisanmälan. Man frågar vilken bank målsäganden har och att en person från aktuell bank strax skulle komma och hämta målsägandens bankkort. Efter en stund kommer en man hem till målsäganden och hämtar bankkort och ber att få koden till kortet. Strax efteråt tar någon ut pengar på målsägandens kort. Signalementet (som är väldigt vagt) från en av dessa händelser är en man, mörkhyad, svartklädd och munskydd. Via nedan länk kan man läsa mer om hur man kan skydda sig mot bedrägerier:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/
Värt att nämna är även att någon stal hjulen på en bil på Häggtunet natten mellan lördag och söndag.
Ha en fin vecka och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-22 08:06
Igår vid 13.30-tiden har två män, varav den ena stämmer in på det signalement jag tidigare lämnade, knackat på hus i Askrike. De frågar efter adresser som är helt uppenbara och går runt i området. Om ni råkar ut för detta så ring 112 och uppge att ett inbrott förmodligen är nära förestående i ert område.

Pontus Oscarsson 2020-10-22 07:56
God morgon,
Det har anmälts ytterligare ett inbrott i måndags vid 12-tiden på Mölnavägen samt ett inbrott på Amorvägen någon gång under gårdagen den 21 oktober. Som jag befarade i förra veckan har vi en person som är mycket brottsaktiv just nu på Lidingö. Det verkar vara en ensam gärningsperson som nästan uteslutande bryter sig in genom entrédörrar.
Ni rekommenderas starkt att se över det mekaniska skyddet på ert hus dvs. lås på fönster och dörrar, brytskydd m.m. samt komplettera med larm och gärna DNA-märkning. Förvara era värdesaker såsom bilnycklar, smycken, pass m.m. säkert, gärna i ett värdeskåp som förankras i väggen. Var uppmärksamma på personer ni inte känner igen i ert närområde och hjälp varandra att hålla ett extra öga på grannens hus. Den person som fastnat på övervakningskameror vid något av tillfällena är ca 30 år, ljusbrun hy, normal kroppsbyggnad, ca 170-180 cm lång, ibland lite mörkt skägg. Han är ofta iklädd en s.k. sotar-mössa, grön eller blå längre täckjacka, vita gympaskor samt en mörk/svart större axelremsväska som han hänger på ryggen. Hans modus är att gå fram till entrédörren och ringa på. Om han märker att någon är hemma så frågar han efter vägen till någon adress och om han märker att han filmats eller är iakttagen så går han därifrån. Om ingen öppnar/är hemma så bryter han entrédörren. Polisens brottssamordning och utredningsenhet arbetar för att få fram identitet på gärningsmannen.
Ha en bra dag och kör försiktigt i höstrusket.

Pontus Oscarsson 2020-10-20 08:08
God morgon,
ett väldigt inbrottsdrabbat dygn varför jag ber er och era medlemmar om extra uppmärksamhet. Vid pågående brott ringer ni 112. Ser ni en person som stämmer in på signalementet nedan ringer ni 114 14.
Just nu har det skett flera inbrott med samma modus där gm bryter sig in genom ytterdörren och stjäl bilnycklar och bil. Det är därför viktigt att du aldrig förvarar bilnycklar eller andra värdesaker lättåtkomligt. Helst ska dessa förvaras i ett värdeskåp. Se även till att du har ytterdörren låst även då du är hemma.
Inbrott på Trädgårdsvägen någon gång under gårdagen där okänd gm bröt upp ytterdörren till en villa. Bilnyckel men ingen bil tillgripen. Igår eftermiddag vid 15-tiden begicks ett inbrott i villa på Slånbärsvägen på Lidingö (Killinge). En okänd gärningsman har brutit upp ytterdörren till villan och tagit bilnycklar till en BMW X5. Ev. cyklade mannen till adressen. Polisinsatsen pågick i olika former i drygt 3,5 h. Anledning till den utdragna insatsen var att vi hade patruller snabbt ute på Lidingö och känslan var att bilen fortfarande befann sig på ön. Under insatsen blev det längre väntetider då en pejling efter fordonet pågick med hjälp av ett SIM-kort i bilen. Dock lyckades inte BMW få fram bilens position, varpå insatsen till slut var tvungen att brytas ner och bilen larmades ut för allmän spaning.
Strax innan försökte en man med nedan signalement ta sig in i en villa på Kullavägen men avbryter då han ser att huset är försett med övervakningskameror. Mannen beskrivs i ärendet från Kullavägen som cirka 30 år, tunt, mörkt skägg i skepparkrans, grön jacka med bruna knappar och brun krage, grå mössa/toppluva, gråmelerad luvtröja, mörkblå byxor, svart/mörkblå axelremsväska, vita sneakers, svarta handskar.
I förra veckan begick en liknande stöld på Svalvägen där bilnycklar hängde på en krok i hallen. Det är troligt att det är samma man som begår dessa inbrott då signalementet överensstämmer relativt väl mellan de olika brotten.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Pontus Oscarsson 2020-10-15 08:17
God morgon,
När det blir mörkare så vet vi att risken för inbrott ökar. Höstlovet vecka 44 är historiskt sett den mest inbrottsdrabbade veckan.
Igår eftermiddag bröt okänd gm upp ytterdörren till en villa på Svalvägen i höjd med nr 17. Väl inne i villan stal man bilnycklar och sedermera målsägandens bil. Har du inte sett över skyddet av din bostad så är det hög tid nu. Dvs. godkända lås på dörrar och fönster samt brytskydd och komplettera gärna med larm, DNA-märkning och utebelysning. Förvara dina värdesaker i ett värdeskåp när du inte är hemma t.ex. pass, pengar, smycken, bilnycklar. Var även uppmärksam och meddela dina grannar om du ser något avvikande i ditt bostadsområde. Vid pågående brott ring polisen 112.
Sprid till dina vänner och släktingar som bor på Lidingö och ännu inte har grannsamverkan att de kan höra av sig till pontus.oscarsson@polisen.se om de är intresserade av att starta upp grannsamverkan i sitt bostadsområde.
Ha en bra dag.

Pontus Oscarsson 2020-10-12 07:03
God morgon,
Helgen ser ut att ha varit väldigt lugn på Lidingö. Natten mellan torsdag och fredag förra veckan stals en moped på en tomt vid Mosstorpsvägen. Mopeden var låst med kedja och rattlås men stals ändå varför det alltid är bäst att låsa in sin moped i garage på natten om man har den möjligheten.
Positivt är ändå att stölderna av mopeder har halverats om man jämför januari till oktober 2020 med samma period 2018 och 2019.
På torsdag den 15 oktober kl. 19.00 är de som vill välkomna på en trygghetsvandring i Ropsten (samling busstorget) tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning. Jag och kommunpolisen på Östermalm kommer också att närvara. Ni anmäler ert deltagande till linda.wikman@stockholm.se
Ha en bra vecka

Pontus Oscarsson 2020-10-08 09:03
God morgon,
Vill uppmärksamma er på att stölderna av båtmotorer generellt sätt brukar öka under oktober och november. Minska risken att få din båtmotor stulen eller delar av denna genom att ta bort den från båten direkt. Igår stals motorn från en rib-båt vid Ängshyddevägen. I övrigt ett lugnt dygn.
Ha en bra dag.

Torkel Danielsson 2020-09-30 12:00
Jag vet inte om jag är ensam om detta: Jag kör runt 60 km/t här på ön, framför mig ligger ett traktorskyltat fordon; jag behöver inte sakta ner. Kanske dags för en poliskontroll vid skolorna?
Pontus Oscarsson 2020-09-30 12:06
Hej, jag är medveten om att det körs fort på många ställen på Lidingö. Både av mopedbilar och vanliga bilar. Vi har återkommande trafikkontroller på olika platser på ön och jag har möten med stadens trafikkontor. Om ni har önskemål om någon speciell plats som behöver kontrolleras eller göras hastighetsnedsättande åtgärder på så mejla mig samt Lidingö stad.
Susanne Drougge2020-09-30 18:01
Kan bara bekräfta Torkels upplevelse. Runt Larsberg, Högsätra, Gångsätra, Hersby, Kottla, Grönsta/Vallen, Läroverksvägen och Vasavägen/Kottlavägen.
Med vänlig hälsning Susanne
L-G Andersson 2020-09-30 18:24
Och naturligtvis på Södra Kungsvägen
Susanne Drougge 2020-09-30 18:24
Japp
Elisabet Cassel 2020-09-30 18:30
Glöm inte Norra Kungsvägen vid Rudboda!!! Där är det 40km/Tim men inte många som håller 40, dessutom körs det OFTA mot rött ljus både vid Fågelsträcket/Grankottevägen och Bosövägen/Rudboda Torg. Det är många barn och äldre som använder dessa övergångsställen.
Torkel Danielsson 2020-10-02 09:35
Antagligen ser vi alla detta i våra närområden. Norra Kungsvägen vid Lidingövallen tycks vara oemotståndlig; en sänka att dra igenom med en rolig chikan (rondell) i vägen att forcera. Man behöver inte titta på, man hör. Håller annars med Elisabet; Rudboda är illa drabbat.

Pontus Oscarsson 2020-10-02 06:53
God morgon,
I måndags cyklade en målsäganden på Lidingöbron i riktning mot Lidingö. Hon hade sin väska i cykelkorgen då två killar cyklar förbi henne och rycker väskan ur korgen och cyklar ifrån henne. Okänt signalement. Lidingö Nyheter skriver i sin artikel att det var ett rån men det är felaktigt.
Stöld av bil på långtidsparkeringen vid Källängsvägen någon gång sedan i lördags.
Ha en fin helg.