Grannsamverkan, händelserapporter

För äldre rapporter, se Historik. Här visas bara innevarande och föregående månads rapporter

Pontus Enbom 23 Feb 2021 08:08:01
Hej,
Sportlovet närmar sig och då brukar tyvärr stölder av takboxar öka. Minska risken att få din takbox stulen genom att:
1.       Skaffa grannsamverkan och se till att den fungerar dvs. att alla grannar är uppmärksamma på bilar och personer som inte verkar höra hemma i området och vet hur man minskar risken att t.ex. få sin takbox stulen (se nedan).
2.       Lås in takboxen i garaget om du har möjlighet till det. Det har förekommit stölder av takboxar som varit upphängda i taket i carporten varför du bör undvika denna förvaringsplats.
3.       Montera och packa takboxen samma dag som du ska åka iväg (inte dagen innan för att spara tid).
4.       Stöldskyddsmärk din takbox samt märk den med DNA och skylta tydligt med detta.
5.       Montera lampor med rörelsedetektorer vid parkeringsplatsen så du försvårar för tjuven att jobba ostört.
6.       Montera eventuellt ett larm på boxen som utlöses om boxen avlägsnas.
Ha ett skönt sportlov och kör försiktigtJ
Vänlig hälsning

Subject:Varning för bedragare!
Date:Tue, 16 Feb 2021 12:28:46 +0000
From:pontus.enbom@polisen.se <pontus.enbom@polisen.se>
En målsägande på Lidingö väntade i förmiddags besök från sitt hemtjänstföretag. När det ringer på dörren och en kvinna iklädd munskydd utger sig för att komma från aktuell hemtjänst anar målsäganden därför inga oråd. Målsäganden känner förvisso inte igen kvinnan men det är inte alltid samma personer som kommer så det var inget konstigt med det. Kvinnan från ”hemtjänsten” ska i handla åt målsäganden och får därför dennes kontokort och kod. Men istället för att handla åker den okända kvinnan till en bankomat och lyckas ta ut 10 000 kronor innan målsäganden hinner spärra sitt kort. Den riktiga hemtjänsten anländer strax efter att bedragaren avvikit varpå brottet uppdagas och kortet kan spärras.
Minska risken att utsättas för denna typ av bedrägerier genom att:
Be att alltid få se legitimation på den som utger sig att komma från t.ex. hemtjänsten (innan du öppnar dörren och släpper in dem i din bostad).
Ring ditt hemtjänstföretag om du är osäker på om personen är den hen utger sig för att vara.
Ha aldrig större summor pengar på ditt kontokort. För istället över mindre summor pengar när du t.ex. ska handla.
Vänlig hälsning
Pontus Enbom
Poliskommissarie

Pontus Enbom 2021-02-05 10:42
Hej,
Natten till idag begicks ytterligare en bildelsstöld denna gång i en BMW på Drömstigen i Brevik. Bildelarna göms ofta under träd och dylikt i närheten av brottsplatsen och hämtas upp dagen eller dagarna efter brottet.
Jag ber er därför att vara extra uppmärksamma på yngre män som ser ut att leta efter gömda föremål under träd och dylikt. Bildelstjuvar färdas ofta i hyrbilar. Ring 114 14 om ni ser något som ni tror kan vara av intresse för polisen.
Minska risken för stöld i din bil genom att
Låsa in din bil i garaget om du har möjlighet till det
Märka stöldbegärliga delar med DNA och sätt lappar på bilen att den är DNA märkt
Använda rattkrycka och hjullås.
Läsa mer om hur du försvårar för tjuven på stöldskyddsföreningens hemsida
https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/fordon-bat/bil/

Pontus Enbom 2021-02-01 06:56
Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Bifogar information om hur du minskar risken att bli utsatt för dessa bedrägerier. Prata också om detta med de äldre som du har i din närhet. Skriv gärna ut och sätt upp bifogad affisch om du har möjlighet till det.
Vänlig hälsning

Pontus Enbom 2021-01-28 07:48
God morgon,
Natten mellan tisdag och onsdag inträffade flera inbrott i bilar runt om på Tunen. Man stal navigatorer, airbags, däck, radio/informationssystem m.m. Det har inte bara drabbat en viss modell av bil utan flera olika såsom Volvo V90, Porsche och Skoda. I samtliga fall har man krossat en sidoruta bak.
Några enkla åtgärder du kan göra för att minska risken för stöld är att låsa in bilen i ett garage om du har möjlighet till det, märk stöldbegärliga delar med DNA och sätt lappar på bilen att den är DNA märkt, använd rattkrycka och hjullås. Du kan läsa mer om hur du försvårar för tjuven på stöldskyddsföreningens hemsida https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/fordon-bat/bil/
Vänlig hälsning
Pontus Enbom

Pontus Enbom 2021-01-27 13:34
Nu finns årsrapporten för 2020 avseende brottsutveckling, samverkan och trygghet på Lidingö under 2020 att läsa på stadens hemsida.
https://www.lidingo.se/toppmeny/stadpolitik/aktuellt/arkivstadpolitik/arsrapportpresenteradombrottsutvecklingsamverkanochtrygghet.5.506bde81176fecece9ae8f.html
Vänlig hälsning

Torkel 2021-01-22 12:15
Fick nedanstående via Grannsamverkansgruppen, Lidingö, på Coyards.se, som har riktat sig till alla ombud på ön. Det blir ingen försämring för oss; jag kommer att lägga upp Pontus Enboms meddelanden och dessutom sända hans mejl till alla. Jag tar dessutom gärna emot inlägg från andra, enklast via mejl (torkel@toften.se), så lägger jag upp det här.

Pontus Enbom 2021-01-22 11:47
Hej,
Jag kommer att ta bort denna grupp.
Det finns flera anledningar till det som jag inte går in på. I fortsättningen kommer jag endast att dela grannsamverkansinformation via mejl.

Pontus Enbom 2021-01-21 08:51
Hej,
Igår mellan klockan kl. 11 och 14:30 begicks ett par stycken inbrott i bilar på parkeringar vid Lidingö C. I samtliga fall har väskor, jackor m.m. legat synligt i bilen. Man har inte använt någon störningssändare utan helt sonika krossat sidorutan.
Lämna inte kvar värdesaker i bilen såsom datorer, telefoner, dyrbara väskor och jackor m.m. Även en tom väska eller kasse lockar till sig tjuvens intresse. Sprid informationen till dina vänner och bekanta och ring 114 14 om du ser något misstänkt.
Polisen och andra aktörer kommer ha ökad tillsyn i området.
Vänlig hälsning
Pontus Enbom

Pontus Enbom 2021-01-13 07:03
God morgon,
Ett lugnt dygn utan inbrott.
Det har dock stulits ett par cyklar runt om på Lidingö under trettonhelgen. Cyklarna var låsta men stod utomhus bl.a. under en carport. Det räcker uppenbarligen inte att låsa sin cykel utan den bör helst av allt låsas in i ett förråd/garage eller dylikt. Ber om fortsatt uppmärksamhet kring dessa cykelstölder.
Kontakta mig alt. www.polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/ om ni har uppgifter eller iakttagelser som ni tror är intressanta för att kunna hitta en gärningsperson.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Torkel 2021-01-11 09:22
Igår vid 11:30 såg vi en fyrhjuling dra söderut på gångvägen öster om Grönstavägen (bakom Bo skola). En pappa körde sladdande på gångbanan, med två mindre barn vid fötterna, fram till ängen i höjd med Toftv 20, där han vänder och kör norrut igen. Missade numret, men blev ganska ilsk – han skrämde både oss och en hundpromenad och la dessutom en ribba för yngre.

Pontus Enbom 2021-01-11 07:59
God morgon och god fortsättning,
Inga inbrott eller andra större händelser inrapporterade under helgerna.
Svenska stöldskyddsföreningen (SSF) går ut och varnar för telefonförsäljare som uppger sig att ringa från dem. SSF använder sig inte av telefonförsäljning och säljer inga trygghetspaket. För att minska risken för att bli lurad och undvika att betala något du ångrar så tänk på detta:
• Lägg på luren om du känner dig påtvingad något du inte vill ha.
• På exempelvis hitta.se finns ofta kommentarer om nummer som utnyttjas för den här typen av verksamhet
• Signera inte ett avtal direkt utan läs noga igenom det så du ser vem som skickat det och vad som gäller. Du har alltid ångerrätt om 14 dagar vid distansköp, om du inte vill ha produkten du känt dig tvingad att beställa.
• Bestrid en eventuell faktura, om du inte har beställt varan eller tjänsten.
• Kontakta din lokala konsumentvägledare i kommunen om du behöver hjälp.
Du kan läsa mer om detta på deras hemsida https://www.stoldskyddsforeningen.se/varning-for-telefonforsaljare-som-utger-sig-komma-fran-ssf-stoldskyddsforeningen/
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Mattias Wiren 2021-01-08 12:06
Fick idag ett mycket konstigt samtal ifrån Rumänien (tel +40 (723) 643 007). De undrar om jag har kvar min BMW eller om jag sålt den. De visste exakt modell.
Äger inte bilen längre, (pga alla inbrott i BMW), men det svarade jag så klart inte. Har någon i Rumänien fått tag på ett ”gammalt” utdrag ifrån bilregistret?
Någon mer än jag som råkat ut för detta..?