Grannsamverkan, händelserapporter

För äldre rapporter, se Historik. Här visas bara innevarande och föregående månads rapporter

Torkel 2021-01-22 12:15
Fick nedanstående via Grannsamverkansgruppen, Lidingö, på Coyards.se, som har riktat sig till alla ombud på ön. Det blir ingen försämring för oss; jag kommer att lägga upp Pontus Enboms meddelanden och dessutom sända hans mejl till alla. Jag tar dessutom gärna emot inlägg från andra, enklast via mejl (torkel@toften.se), så lägger jag upp det här.

Pontus Enbom 2021-01-22 11:47
Hej,
Jag kommer att ta bort denna grupp.
Det finns flera anledningar till det som jag inte går in på. I fortsättningen kommer jag endast att dela grannsamverkansinformation via mejl.

Pontus Enbom 2021-01-21 08:51
Hej,
Igår mellan klockan kl. 11 och 14:30 begicks ett par stycken inbrott i bilar på parkeringar vid Lidingö C. I samtliga fall har väskor, jackor m.m. legat synligt i bilen. Man har inte använt någon störningssändare utan helt sonika krossat sidorutan.
Lämna inte kvar värdesaker i bilen såsom datorer, telefoner, dyrbara väskor och jackor m.m. Även en tom väska eller kasse lockar till sig tjuvens intresse. Sprid informationen till dina vänner och bekanta och ring 114 14 om du ser något misstänkt.
Polisen och andra aktörer kommer ha ökad tillsyn i området.
Vänlig hälsning
Pontus Enbom

Pontus Enbom 2021-01-13 07:03
God morgon,
Ett lugnt dygn utan inbrott.
Det har dock stulits ett par cyklar runt om på Lidingö under trettonhelgen. Cyklarna var låsta men stod utomhus bl.a. under en carport. Det räcker uppenbarligen inte att låsa sin cykel utan den bör helst av allt låsas in i ett förråd/garage eller dylikt. Ber om fortsatt uppmärksamhet kring dessa cykelstölder.
Kontakta mig alt. www.polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/ om ni har uppgifter eller iakttagelser som ni tror är intressanta för att kunna hitta en gärningsperson.
Ha en bra dag och kör försiktigt.

Torkel 2021-01-11 09:22
Igår vid 11:30 såg vi en fyrhjuling dra söderut på gångvägen öster om Grönstavägen (bakom Bo skola). En pappa körde sladdande på gångbanan, med två mindre barn vid fötterna, fram till ängen i höjd med Toftv 20, där han vänder och kör norrut igen. Missade numret, men blev ganska ilsk – han skrämde både oss och en hundpromenad och la dessutom en ribba för yngre.

Pontus Enbom 2021-01-11 07:59
God morgon och god fortsättning,
Inga inbrott eller andra större händelser inrapporterade under helgerna.
Svenska stöldskyddsföreningen (SSF) går ut och varnar för telefonförsäljare som uppger sig att ringa från dem. SSF använder sig inte av telefonförsäljning och säljer inga trygghetspaket. För att minska risken för att bli lurad och undvika att betala något du ångrar så tänk på detta:
• Lägg på luren om du känner dig påtvingad något du inte vill ha.
• På exempelvis hitta.se finns ofta kommentarer om nummer som utnyttjas för den här typen av verksamhet
• Signera inte ett avtal direkt utan läs noga igenom det så du ser vem som skickat det och vad som gäller. Du har alltid ångerrätt om 14 dagar vid distansköp, om du inte vill ha produkten du känt dig tvingad att beställa.
• Bestrid en eventuell faktura, om du inte har beställt varan eller tjänsten.
• Kontakta din lokala konsumentvägledare i kommunen om du behöver hjälp.
Du kan läsa mer om detta på deras hemsida https://www.stoldskyddsforeningen.se/varning-for-telefonforsaljare-som-utger-sig-komma-fran-ssf-stoldskyddsforeningen/
Ha en fin dag och kör försiktigt.

Mattias Wiren 2021-01-08 12:06
Fick idag ett mycket konstigt samtal ifrån Rumänien (tel +40 (723) 643 007). De undrar om jag har kvar min BMW eller om jag sålt den. De visste exakt modell.
Äger inte bilen längre, (pga alla inbrott i BMW), men det svarade jag så klart inte. Har någon i Rumänien fått tag på ett ”gammalt” utdrag ifrån bilregistret?
Någon mer än jag som råkat ut för detta..?

Pontus Enbom 2021-01-07 14:30
Hej och god fortsättning.
Helgerna har förlöpt relativt väl på Lidingö och utan några inrapporterade inbrott. Jag vill dock att ni höjer vaksamheten i era områden. Boende på Ankarvägen i Grönsta uppmärksammade mig på att han sett fotspår i snön runt huset. Någon verkar ha gått runt huset på natten och rekat för inbrott. Vid pågående brott ringer ni 112.

Pontus Enbom 2020-12-18 08:32
God morgon,
Tänk på att inte lämna värdesaker i bilen då du parkerar den. Det har förekommit stölder ur parkerade fordon bl.a. vid Lidingö C.
Polisen märker en viss oro/rastlöshet bland ungdomar. Det yttrar sig bl.a. i att man hittar på massa dumheter som att slänga bangers/smällare på människor, kastar ägg på hus, slår sönder brevlådor m.m.
Brottsrubriceringarna är ofredande och skadegörelse men skulle lika gärna kunna bli misshandel alt. vållande till kroppsskada om hörseln skulle skadas i samband med att man får en bangers kastad på sig.
Prata med era ungdomar om allvaret i detta och kontakta 114 14 alt. https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/ om du får kännedom om någon affär som säljer smällare/bangers till ungdomar.
Det förekommer även fler fester med alkohol och att man kör berusade i mopedbilar från dessa fester. Polisen kommer ha extra fokus på nykterhet under jul- och nyårshelgen men jag ber er att prata med era ungdomar om att aldrig köra om man har druckit. Det kan bli ett konstigt samtal då era ungdomar inte har åldern inne för att dricka men det förekommer dessvärre att de gör det.
Nu tar jag julledigt och är åter den 4 januari. Tackar alla för bra samarbete och engagemang samt passar återigen på att önska en god jul och ett gott nytt år.

Pontus Enbom 2020-12-17 08:42
God morgon,
Igår em runt 16-tiden var det två inbrott i en villor på Roburvägen i höjd med nr 20-22. Två maskerade gärningsmän syns på övervakningsfilm bryta sig in genom ett fönster på baksidan till en av villorna. Även på den andra villan gick man in genom fönstret på baksidan av huset och tillgrep julklappar som låg synliga under granen. Detta modus skiljer sig mot tidigare modus från i höstas när en ensam gm bröt upp ytterdörrar. I gårdagens inbrott på Roburvägen satt ett av fönstren relativt högt upp och var inte så stort. Gm bör därför vara relativt smidig och inte så stor. Att man stjäl julklappar är också ovanligt då man annars oftast endast stjäl smycken, pass och pengar. Min gissning är därför att detta rör sig om ungdomar. Var extra uppmärksamma på de hus där man ev. är bortrest. Larmet utlöstes på en av villorna och väktare och polis var snabbt på plats men ingen gärningsperson kunde gripas. Inget signalement i nuläget.
Ha en bra dag

Pontus Enbom 2020-12-16 08:30
God morgon,
December brukar generellt sett vara en inbrottsdrabbad månad, men än så länge har vi fortfarande inte haft ett enda inbrott under december månad på ön. De senaste veckorna har varit relativt lugna på stöldfronten överhuvudtaget.
Tyvärr är det dock fortsatt en del stölder av cyklar, ibland även om de står låsta på en tomt. Det är ungefär samma nivåer som i fjol. Jag ber dig därför att försvåra för tjuven så mycket som möjligt genom att:
1. Parkera din cykeln inomhus när du har möjlighet till det.
2. Låsa fast din cykel i ett fast föremål (om du inte kan parkera inomhus).
3. Låsa din cykel med ett certifierat lås (även om du står inomhus).
4. Märk din cykel med märk-DNA.
Ha en fin dag och glöm inte reflex om du går ut.

Torkel 2020-12-09 Se “Allmän information” för senaste rapportering från kommunpolis Pontus Enbom!

Ingeborg Han 2020-12-04 15:59
För andra gången körde en vit skåpbil upp på min garageuppfart i Torsvik idag. Första gången var ca. 3 veckor sedan. Den har en röd pinne på taket vid förarsidan. När han upptäckte mig så körde han iväg så jag hann inte ta något reg nr. Vet inte vad han hade för ärende! Blev misstänksam för det var andra gången.
Mvh. Ingeborg Han
Pontus Oscarsson 2020-12-04 16:00
Tack för info. Håll ögonen öppna och försök återkomma med ett reg.nr till mig.

Pontus Oscarsson 2020-12-03 05:47
God morgon, Inga inbrott men dessvärre en hel del våld i nära relation under de senaste dygnen. Lidingö stad och polisen samverkar kring detta. Om du eller någon du känner är utsatt för våld av den du lever tillsammans med kan du alltid ringa polisen eller Lidingö stad för stöd, vägledning eller för att göra en polisanmälan.
Bifogar några länkar nedan där du kan läsa mer om detta.
Våld i nära relation
Brott i nära relation
Du kan även vända dig till kvinnojouren Kerstin
Jag ber er samtidigt vara extra uppmärksamma kring inbrott så här års. Boende i Hersby ser vid 15-tiden igår en man som stryker runt inne i grannens trädgård på Vallvägen. Mannen verkade reka för inbrott varpå den boende ringde polisen. Vi sökte av området men hittade inte mannen. Inget inbrott har rapporterats. Den boende beskriver mannen som ca 30 år, skägg, svart jacka, vit mössa, gympaskor och axelremsväska.
Ha en fin dag och glöm inte reflexer om ni går ut och går.